Laura Manzanero: “S’haurien d’estrènyer molt més els llaços entre la salut i la Viquipèdia”

Laura Manzanero, a la Viquitrobada 2014

Laura Manzanero, a la Viquitrobada 2014

La Laura Manzanero és una infermera i viquipedista amb empenta. Un dia es va proposar crear un compte d’usuari, i a partir d’aquí ja no va parar. La Viquipèdia és un projecte que la fa sentir molt bé amb ella mateixa, i a més defensa que pot tenir moltes utilitats en el camp de la salut.

Quins potencials pot tenir la Viquipèdia en el món de la salut?

Actualment, la tecnologia ha permès que la gent accedeixi fàcilment a informació sanitària. Molta gent quan surt del metge el primer que fa és buscar informació sobre aquella patologia que té o aquell tractament que ha de fer. Sovint, la primera entrada que apareix és la de la Viquipèdia. Personalment, des del punt de vista d’infermera però també de la meva pròpia persona, penso que s’ha d’establir un enllaç més estret entre Salut i Viquipèdia. Cal mantenir informació rellevant, actual i referenciada per permetre una difusió del coneixement en salut a la població. Actualment, hi ha el Viquiprojecte: medicina, en la Viquipèdia en català però necessita més voluntaris.

Com s’haurien d’estrènyer els seus llaços entre la salut i la Viquipèdia?
Primerament, com a professional d’infermeria puc dir que se’n aprèn molt d’ella. Per crear un article, que no serà teu sinó de la comunitat, cal fer una prèvia recerca bibliogràfica i sintetitzar la informació i escriure-la amb les teves paraules. Això, t’obliga, en el meu cas, a buscar i agafar agilitat a bases de dades de salut, tota la informació necessària per fer un bon article.

Això, no només ajuda a la Viquipèdia sinó que incrementa els meus coneixements i els puc aplicar a la meva vida personal però també laboral. És una manera d’aprendre. En resum, cal establir una relació estreta i lineal entre la Viquipèdia i la Salut. Cal assegurar que la població tingui informació vàlida i més d’un tema tan rellevant com és la seva salut. Tot i així, cal sensibilitzar a la població en què la Viquipèdia és un primer contacte amb la informació que vols buscar i que et pot servir per arribar a fonts en les quals en pugui treure més informació i més extensa. La gent ha de saber sintetitzar la informació de la Viquipèdia i saber, mitjançant els articles i les seves referències, els llocs on aconseguir informació sobre la temàtica interessada.

Però a vegades desconfien de la fiabilitat de la Viquipèdia.
Evidentment, quan parles sobre la Viquipèdia, sempre surt aquella persona que et comenta el tema de la fiabilitat. “La Viquipèdia no és una font fiable”, diuen. Està clar que és un projecte que avança gràcies a voluntaris que no esperen res a canvi, només la seva satisfacció i altres aportacions personals. Quan la gent pregunta sobre aquest tema els hi responc que totes les coses tenen les seves coses bones i dolentes. La Viquipèdia no és l’excepció. Hi ha molta gent darrera que procura que hi hagi referències als articles, bones referències. Aquesta és la clau.

Un article sempre ha de tenir les referències per poder accedir a la font primària d’informació. Personalment, des de dins del projecte penso que la Viquipèdia és molt fiable en unes àrees i cal millorar la fiabilitat i referències en altres. Tot i així, molta gent sap criticar la Viquipèdia però tampoc pensa en què podria fer per ajudar aquest gran projecte i fer dels seus articles més fiables. Per mi, la Viquipèdia és una font de coneixement i una comunitat que cada dia m’ensenya i m’aporta coses noves. A més a més, també m’ha permès conèixer molta gent i crear llaços d’amistat amb alguns d’ells.

Com i per què vas començar a editar la Viquipèdia?

Des que vaig descobrir la Viquipèdia sempre la consultava i n’extreia fonts primàries per buscar més informació. Tot i així, no sabia la gran comunitat que hi havia darrere i tota la gent, d’edats diverses que hi col·laborava. Un dia, la meva parella, va començar a parlar-me de la Viquipèdia. Ell hi estava molt posat i, en certa manera, em va despertar la curiositat. En aquell moment jo estava d’Erasmus a Turquia i, vaig decidir fer-me un usuari. A poc a poc vaig començar a descobrir el seu funcionament i a fer les primeres edicions.

De seguida vaig notar que era un projecte que feia sentir-me molt bé amb mi mateixa. El fet d’aportar informació i al mateix temps aprendre dels altres va enganxar-me encara més al projecte. Vaig sentir com una simbiosi es formava entre la Viquipèdia i jo. Des de bon principi vaig decidir escriure sobre temes relacionats amb la salut, ja que, vaig observar una manca d’aquests. Sóc del gremi de la salut i m’interessa que la gent pugui accedir a informació sanitària completa i de qualitat amb les seves referències primàries associades.

Què representa per tu la Viquipèdia?

Avui en dia, la Viquipèdia forma part de la meva vida. Hi ha mesos que edito menys i altres més, però sempre és allà. M’aporta satisfacció amb mi mateixa i em permet transmetre a la gent l’essència d’aquesta mitjançant tallers i activitats vàries.  Veure com la gent s’interessa per la Viquipèdia i com cada dia creix més i més m’aporta una gran satisfacció i orgull.  Tot el coneixement hauria de ser lliure, el coneixement fa créixer el món i si es comparteix és més enriquidor.

He de reconèixer que la Viquipèdia és el meu hobby. Hi dedico tot el temps que puc i intento aportar el millor de mi. Quan fa dies que no edito o no aporto res, per petita que sigui l’aportació, ja hi penso i m’hi poso de seguida.  M’agrada veure com la gent treballa de forma conjunta amb voluntat i motivació. Això, fa emergir sentiments d’alegria en mi i més ganes de participar. Les Viquitrobades són el moment en el qual pots conèixer i contactar amb molts dels usuaris als quals no els poses cara però hi has interactuat mitjançant la Viquipèdia. Això, és una de les coses que m’agrada més.

Quin paper creus que ha d’exercir Amical Wikimedia en el moviment viquipedista?
Amical Wikimedia és el fonament per seguir endavant amb aquest projecte i amb tota la feina que ha d’arribar. L’organització d’actes i tallers per donar a conèixer el projecte, per cridar l’atenció i aconseguir gent encuriosida per col·laborar també penso que és essencial. Cridar l’atenció de gent de diferents franges d’edat és important. Això, permet fer difusió a diferents parts de la població. La varietat d’edats és molt gran i així ha de seguir. Des de nens, adults, jubilats, famílies senceres…això és el que enriqueix la Viquipèdia en català.

Sempre poso el mateix exemple. Per construir una casa, cal tenir uns bons fonaments i a poc a poc va creixent amb la col·laboració de diferents persones. Amical Wikimedia és el fonament de la Viquipèdia en català i cada dia es reflecteixen més els resultats positius que aconsegueix l’associació i tota la gent que hi ha darrere.

Com a dona, què hauria de canviar de la Viquipèdia perquè més dones s’hi apuntessin?

Actualment, el percentatge de dones que participa i edita a la Viquipèdia és molt inferior als homes. Des del meu punt de vista, és un objectiu complicat però que es pot aconseguir a llarg termini. Des dels seus inicis la Viquipèdia ha tingut més col·laboradors del sexe masculí i no serà fàcil de canviar. Cal sensibilitzar a la població femenina sobre la Viquipèdia i el rol que hi poden desenvolupar. Les poques dones que col·laborem amb el projecte ens hauríem de mobilitzar més, fer més publicitat i transmetre tot allò que ens aporta. Hi ha certs temes que les dones en poden aportar més, per la relació laboral que hi tenen o pel seu contacte amb el dia a dia. Per exemple, en el món de la infermeria hi ha més dones. Això, suposa més coneixement.

L’any que ve la Viquipèdia fa 15 anys, quin creus que serà el seu futur?

La Viquipèdia és un projecte en el qual molts no pensaven en el seu desenvolupament i creixement. És una enciclopèdia creada i elaborada per voluntaris i la capacitat de gestió de la comunitat és increïble. Personalment, penso que la Viquipèdia incrementarà els seus números de forma positiva i cada dia hi haurà més gent que hi creurà i que la utilitzarà tant en temes personals com en temes laborals. Per exemplificar, quan jo estudiava a la Universitat no es podia dir que havies buscat informació a la Viquipèdia. No era ben vist, fins i tot algun professor et prohibia buscar en aquesta base de coneixement. Tot i així, sempre hi feia un primer anàlisi i síntesi del que hi trobava.

A poc a poc això ha anat canviat. Anys després les Universitats cada dia accepten més la Viquipèdia i fins i tot hi col·laboren amb ganes i iniciativa. El mateix passa amb les Biblioteques. Els bibliotecaris representen un col·lectiu molt important per la Viquipèdia. Ells són els que poden difondre millor aquest projecte i ensenyar a la gent a utilitzar-lo bé juntament amb els seus avantatges i, també, desavantatges.  Clarament, hi ha hagut una positiva i creixent evolució de la Viquipèdia. Només cal mirar els números i els exemples.

Quins creus que són els actuals reptes de la Viquipèdia en català?

Els reptes poden ser a curt, mig o llarg termini. A curt termini seria aconseguir arribar al mig milió d’articles amb el repte 500Mil. Una xifra que significaria molt per tots nosaltres. Pel que fa a reptes a mig-llarg termini, difondre encara més la Viquipèdia, donar a conèixer les seves bases i aconseguir més col·laboració i participació. Aconseguir més activitats i tallers amb Universitats i Biblioteques que ajudarien molt a donar a conèixer la Viquipèdia. Formar a gent per transmetre aquest projecte, les seves idees i objectius. L’increment de dones a la Viquipèdia també és un repte general però també personal per mi. L’increment de les dones a la Viquipèdia podria ampliar moltes àrees de coneixement.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *