Les 10 claus de Viquillibres

ViquillibresPer entendre millor un projecte com Viquillibres, dedicat als manuals i llibres de text en llengua catalana, aquí us deixem les 9 claus que el defineixen. Esperem que us serveixin per a que us feu una idea més aproximada de com utilitzar-lo, i perquè no, editar-lo si us animeu!

1. Gratuït i sense molèsties.

Navegar per les pàgines del projecte és totalment gratuït i sense patir cap mena d’assetjament publicitari, de la mateixa manera que succeeix a la Viquipèdia i la resta de projectes de la Fundació Wikimedia.

2. Participatiu.

Viquillibres està obert a qualsevol persona que vulgui participar-hi i editar-hi. Ho pot fer sense registrar-se (com a anònim), tot i que inscriure’s com a usuari registrat – condició totalment gratuïta – aporta certs avantatges com disposar de personalitzacions, preferències i una pàgina de contacte per a rebre missatges d’altres usuaris i usuàries.

3. Sotmès al consens de la comunitat.

La comunitat gestiona el propi projecte: el conjunt d’usuaris i usuàries en decideixen les normes i les bases a través del consens, i els debats determinen l’horitzó a seguir d’aquest repositori de guies lliures.

4. Universalitat de temàtiques i contingut.

Viquillibres acull qualsevol temàtica i matèria que requereixi una explicació des d’un punt de vista instructiu o acadèmic. Aquest ventall inclou des de les matemàtiques, física o química més pures, fins a receptes, jocs de taula o anàlisi de comportaments i pensaments diversos. Totes les que hi ha en l’actualitat són fàcilment accessibles a través de diferents portals i categories.

5. Llibertat multimèdia; els nous llibres interactius.

La possibilitat d’escollir com treballar – mitjançant Editor Visual (a l’estil d’un processador de texts) o modificant el propi codi wiki –, unit a les plantilles de treball i el repositori multimèdia Commons (amb més de 27 milions de fotos, àudios i vídeos sobre tot tipus de temes), posen a l’abast dels usuaris tot un univers de possibilitats per escriure llibres interactius que d’altra manera serien impensables.

6. Viquijúnior i el Llibre de Cuina, les dues prestatgeries amb nom propi.

D’entre els més de 150 llibres de què disposa el projecte, dues entitats tenen un pes molt específic. El Llibre de Cuina, un compendi amb més de 600 pàgines de receptes i assessorament gastronòmic, i Viquijúnior, la facció de volums dedicats a l’ensenyament infantil.

7. La verificabilitat com a bandera.

Les referències i una bibliografia adequada són el pilar bàsic per a construir aquesta biblioteca. Qualsevol informació que puguin aportar els manuals i guies de Viquillibres ha d’estar recolzada sota fonts fiables prèviament publicades. Aquest fet és el que sens dubte marca que un lector pugui estar efectuant una lectura de confiança i qualitat.

8. Un desenvolupament continu.

Com a projecte col·laboratiu i amb l’horitzó d’esdevenir una biblioteca universal i lliure, els continguts de Viquillibres mai es donen per finalitzats totalment. Qualsevol llibre és susceptible de ser ampliat, millorat o corregit amb el pas del temps, per la qual cosa aquest continu esdevenir permet actualitzar continguts quan és necessari.

9. L’esperit Wikimedia.

Com a part del món dels projectes Wikimedia, tots els continguts estan sotmesos a la llicència Creative Commons, que permet la reproducció lliure (fins i tot comercial) sempre i quan se n’atribueixi l’autoria. La reputació a nivell mundial de la Viquipèdia avalen l’esperit de posar a disposició de tothom, tot el coneixement possible en la llengua d’un territori.

10. Tu.

Viquillibres només pot existir gràcies a la col·laboració de gent com tu. Crea un compte i comença a contribuir-hi!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *