Girona serà la capital “wiki” aquest cap de setmana

Amical Wikimedia organitza a Girona la Viquitrobada anual de la comunitat viquipedista catalana en un moment clau per arribar als 500.000 articles

Viquitrobada 2015

Girona serà aquest cap de setmana del 14 i 15 de novembre la capital de la Viquipèdia, l’enciclopèdia lliure, i dels seus projectes germans. Amical Wikimedia organitza la Viquitrobada 2015 a la nova Biblioteca Carles Rahola, on hi assistiran més de cinquanta viquipedistes d’arreu dels territoris de parla catalana, així com catalanoparlants de França i Alemanya. La Viquitrobada és el punt de reunió per excel·lència de la comunitat viquipedista catalana i permet discutir presencialment i avaluar diversos projectes i polítiques de la Viquipèdia.

La vuitena edició de la Viquitrobada tindrà lloc en un moment crucial de la Viquipèdia en català, a un pas d’assolir als 500.000 articles. Una fita que la comunitat s’havia autoimposat per abans d’acabar l’any. Tot i això, amb els 482.000 articles actuals, el repte es complica. La comunitat fa una crida a institucions i entitats per assolir aquesta meta i situar la Viquipèdia en català entre les edicions lingüístiques més grans del món. “És un repte col·lectiu per convertir la Viquipèdia amb la font de coneixement més basta en català”, afirma Arnau Duran, president d’Amical Wikimedia.

Enguany, aquest punt de trobada i treball de la comunitat viquipedista catalana es completarà amb un programa ple d’actiitats durant dues jornades. Per una banda, el dissabte 14 hi haurà diverses activitats obertes per a viquipedistes i no viquipedistes, com una xerrada sobre la Viquipèdia i la ciència pel catedràtic de la UdG Miquel Duran; una ponència sobre els drets d’autor i el coneixement obert per l’advocat especialista Josep Matas; la viquimarató Girona, o diversos tallers i formacions internes. Per altra banda, el diumenge 15 tindrà lloc la tradicional trobada anual, amb diferents blocs temàtics de discussió i presentacions i avaluacions de projectes per a la Viquipèdia. S’hi presentaran casos d’estudi molt variats, com el concurs fotogràfic Wiki Loves Earth; l’organització de la trobada internacional SMWCon Fall 2015, celebrada a Barcelona; la situació de la Viquipèdia al País Valencià; i projectes d’èxit com Viquimodernisme, Arqueopèdia i Wikiars.

Els projectes germans també hi tindran presència. S’hi impartirà un taller de Wikidata, s’explicarà la col·laboració entre el Viccionari i TERMCAT, i l’activitat “Coneix els experts” permetrà conèixer els membres més actius de cada projecte.

Programa detallat: dissabte 14

  • 10:15 KRLS: Taller de Wikidata per a Viquipedistes

Wikidata és una base de dades editada de manera col·laborativa, part de la Fundació Wikimedia, amb l’objectiu de proporcionar una font comuna per a certs tipus de dades, com dates de naixement, que poden ser usats per projectes Wikimedia com Viquipèdia. Oportunitats i reptes per a la comunitat catalanoparlant. Com s’actualitza Wikidata? Com es creen nous ítems? Com jugar a Wikidata? Què podem fer des d’aquí?

Es parla molt de Ciència Oberta, Accés Obert, Publicació en Obert… La Ciència Oberta pot ser caracteritzada de diferents formes. Per al públic pot ser una cosa. Per a un investigador, una altra. Per a un viquipedista, una altra. Per a un organisme finançador, una altra encara. Aquesta xerrada farà una petita reflexió sobre aquest tema, i pretén donar pistes als assistents de com persuadir i seduir els investigadors (especialment els científics) a considerar la viquipèdia com a eina clau en la ciència oberta. Per tant, primer cal convèncer-los de la bondat de la ciència oberta. Es mostrarà també l’abast de la tasca de recollir el coneixement científic de forma viquipèdica: per exemple, el ritme de creació de noves molècules es altíssim, i potser no és sostenible recollir-les totes en múltiples llengües. També s’adreçarà l’ús de la viquipèdia en l’àmbit educatiu, i en ajudar a lluitar contra la percepció inadequada que de la Wikipedia en té una part de la comunitat acadèmica. Naturalment, això és una part del tema més general de la societat de la compartició, projectada en llicències com la Creative Commons.

  • 11:00 Curs d’edició wiki + Viquimarató Girona

La Viquimarató Girona és una activitat organitzada per Amical Wikimedia i la Biblioteca Pública Carles Rahola amb l’objectiu d’actualitzar, ampliar i crear articles sobre Girona a la Viquipèdia. Aquesta activitat està enquadrada dins de Viquitrobada 2015 que se celebra a Girona els dies 14 i 15 de novembre de 2015. La primera part de la sessió serà un curs d’introducció a l’edició wiki i la segona editar articles sobre Girona.

Amical Wikimedia vol ser un agent actiu dins el moviment global però no sempre és fàcil seguir els diferents debats i espais. Meta, la Foundation, els chapters… En aquesta sessió intentarem fer una aproximació als principals agents i pàgines destacables i analitzarem els canvis que s’han produït darrerament al moviment, amb les oportunitats i els riscos que poden suposar per als projectes en català.

  • 15:30 Josep Matas: Drets d’autor i coneixement obert

Josep Matas Balaguer és un advocat especialitzat en dret de la informació i de les noves tecnologies, protecció de dades de caràcter personal, propietat intel·lectual, administració electrònica, comerç electrònic i règim jurídic de les telecomunicacions. Treballa assessorant tant a administracions públiques com a empreses, entitats privades i persones particulars. En el seu blog personal trobareu molta informació de referència. Matas ens parlarà diverses qüestions d’actualitat en relació als drets d’autor:de quins drets parlem exactament? quines són les recomanacions de la Unió Europea sobre digitalització i difusió? Què diu la llei de la Ciència pel que fa a difusió de la recerca? Què és una mera fotografia? Com gestionem la reciprocitat en la consideració de drets d’autors europeus? Quina diferència hi ha entre una obra en col·laboració i una obra col·lectiva? Què impliquen les noves normatives que fomenten la reutilització de la informació del sector públic? Quines oportunitats ens ofereixen les noves lleis de transparència? Com afecta a l’administració la nova llei de transparència? Què són el dret a la pròpia imatge i el dret de cita i com afecta això a la Viquipèdia?. Sens dubte, un dels plats forts de la Viquitrobada d’enguany.

  • 17:30 Taller d’Open Street Map

OpenStreetMap (també conegut amb l’acrònim OSM) és un projecte col·laboratiu per crear mapes de contingut lliure usant dades obtingudes mitjançant dispositius GPS mòbils, ortofotografies i altres fonts de dades. Les dades dels mapes (coordenades) i les imatges obtingudes amb elles es lliuren sota la llicència Open Database License. Els usuaris registrats poden pujar les seves traces des del GPS i crear i corregir dades vectorials mitjançant eines creades per la comunitat OpenStreetMap. Cada setmana s’afegeixen 90.000 km de noves carreteres amb un total de gairebé 24.000.000 km de vials. La idea d’aquesta presentació és que membres de la comunitat OSM expliquin als viquipedistes què fan i com ho fan per tal de bastir ponts de col·laboració entre les dues comunitats.

  • 17:30 Josep Nogué: Haig de fer un taller. En què puc millorar?

Quantes vegades fem una presentació d’un curs o un taller i, en acabar, no estem segurs ni de que segueixin en el projecte proposat, ni de si ens hem explicat bé, o si ho hem sabut fer de la millor forma i, sobretot, què hauríem pogut fer millor. Doncs en aquest taller aprendrem a millorar la nostra feina de formador. Aquest taller pràctic té com a objectiu aprendre a interessar els participants en el projecte de què es tracti, i aprendre les tècniques bàsiques d’expressió.

  • 18:15 Diversos ponents: El model d’Amical: Filosofia i principis de l’associació Amical Wikimedia

Des d’Amical Wikimedia volem treballar per a millorar la Viquipèdia i els seus projectes germans. Aquests es regeixen per una sèrie de principis que es poden traslladar al món real, com el voluntariat, la promoció de la llengua o creure que tothom suma fins que es demostri el contrari. A l’associació, hi afegim altres maneres de fer, com gestionar els projectes perquè esdevinguin autosuficients, fomentar l’austeritat, intentar ser actius a diferents territoris…. En aquesta sessió s’explicaran els principis que defineixen el model d’Amical.

Programa detallat: diumenge 15

  • 10:00 Discussió oberta: La Viquibola té vores?

Un dels objectius de la viquitrobada és que els viquipedistes es trobin cara a cara i discuteixin temes vius. Enguany proposem fer una discussió sobre quines són les vores del moviment. Com gestionem el paid editing?, com detectar i gestionar els conflictes d’interessos? Quins són els límits d’admissibilitat en diversos camps del coneixement? Temes mai resolts i que no trobaran solució tampoc durant aquesta conversa però on val la pena contrastar i comparar punts de vista dels diferents integrants de la comunitat.

  • 10:30 Biblola: Col·laborar amb viquipedistes. Punt de vista d’un servidor públic. Cas Wiki Loves Earth

Des de fa un anys, Amical Wikimedia organitza concursos i altres projectes amb l’administració pública. Com ens veu l’administració? Se n’aprofita dels viquipedistes? és un win-win? Què canvia? Quines diferències hi han? Com afecta això als servidors públics i què podrien millorar els viquipedistes? Tot això, posant el cas d’exemple de l’organització de Wiki Loves Earth.

  • 11:00 Toniher: Experiències de l’organització d’una trobada tècnica internacional – SMWCon Fall 2015

Toni Hermoso és desenvolupador web i bioinformàtic i està treballant en aquests camps al Centre de Regulació Genòmica de Barcelona. És membre de diferents grups i associacions de l’àmbit català, com ara Mozilla.cat, Softcatalà o Amical Wikimedia, en què ha contribuït a la localització de diferents aplicacions com el Firefox o la interfície de la Viquipèdia. El seu interès se centra en el paper del programari i el coneixement lliure per poder tractar els reptes de la col·laboració en l’àmbit científic quotidià i també en les organitzacions pel bé comú. L’octubre de 2015 va organitzar la SMWCon Fall 2015 juntament amb Alina Mierlus a Barcelona. Ens compartirà les seves experiències sobre com organitzar un esdeveniment internacional relacionat amb el coneixement lliure.

  • 12:00 ESM Viquimodernisme i Wikidata

El ViquiProjecte:Modernisme és un projecte a Wikidata que cerca millorar els elements i declaracions d’obres del Modernisme català (Q1122677), que actualment estan distribuïdes en bases de dades arreu d’Internet (i fins i tot en fonts fora de línia). Aquest projecte està inspirat en el WikiProject sum of all paintings, i està impulsat pel GRACMON de la Universitat de Barcelona (Q219615), un grup de recerca sobre modernisme.

El Viquiprojecte:Arqueopèdia és un projecte impulsat pel Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), la Universitat Autònoma de Barcelona-CORE de Patrimoni, el Museu de Gavà, la Biblioteca de Gavà, el Museu d’Història de Sabadell i Amical Wikimedia que pretén oferir un paraigües sota el qual desenvolupar diverses iniciatives orientades a millorar els articles relatius a l’arqueologia a Catalunya, ja sigui des de l’àmbit de la historiografia, peces singulars, jaciments, etcètera. L’objectiu és millorar la qualitat dels articles relatius a l’arqueologia a Catalunya, establir vincles de col·laboració entre els àmbits de la recerca, la docència universitària, els centres museístics i les biblioteques i establir grups d’edició local per editar articles relatius a jaciments i peces singulars del propi municipi.

wikiArS és una iniciativa per tal d’involucrar les escoles d’art i disseny en els projectes i fites del moviment Wikimedia que es proposa posar el coneixement humà a l’abast de tothom. WikiArS és l’acrònim de moviment wikimedia, Art i eScoles. El projecte està en la intersecció de la iniciativa GLAMwiki, que involucra el sector cultural (galeries, biblioteques, arxius, museus, entitats i administracions), i de les iniciatives de wikiEducació, que exploren les possibilitats de treure profit educatiu de la participació en projectes wiki. El propòsit de wikiArS és que els estudiants facin activitats útils pel seu aprenentatge alhora que aporten imatges o continguts a Viquipèdia i altres projectes de cultura lliure.

  • 13:00 Coneix els experts. Pregunta als experts.

Tots sabem que Vriullop és el crack del Viccionari, o que en KRLS promou Viquitexts, o Toniher domina temes tècnics. La idea és que cadascun d’aquests experts se situïn en una taula separada de la zona juvenil i la resta de viquipedistes podem anar fent-los preguntes sobre temes tècnics, detalls o altres.

  • 15:00 Francesc Galí: La Viquipèdia a l’administració: més enllà de les xarxes socials

Per segon any consecutiu des del Consell Comarcal del Baix Empordà exploren les potencialitats de la viquipèdia per tal de difondre i preservar el patrimoni gastronòmic amb l’objectiu de potenciar l’ocupació dels sectors gastronòmic i agroalimentari. Per tal de realitzar aquest projecte reben l’assessorament tècnic de l’associació Amical Wikimedia i la col·laboració de voluntaris viquipedistes. En aquesta intervenció s’explicarà com Viquipèdia i els seus projectes germans són una de les vies principals per potenciar la gastronomia de l’Empordà a internet. +informació

  • 15:00 Discussió oberta: Multilingüisme: oportunitats i reptes:

Content translator, Wikidata, Localització, traducció d’AdQ, com ens expliquem al món, etnocentrisme… El Multilingüisme o plurilingüisme és un terme de la sociolingüística per referir-se a un individu que pot usar dos o més idiomes, una comunitat de parlants en què s’usen dues o més llengües, o la comunicació entre parlants de diferents idiomes. El cervell dels humans està adaptat al plurilingüisme i gran part de les societats que s’han desenvolupat al llarg de la història han funcionat amb la coexistència de diversos codis lingüístics com per exemple l’antic Egipte o el cas de les llengües clàssiques i les vernaculars en l’Europa del Renaixement. És una de les bases del moviment Wiki. Aquesta taula o discussió vol tractar sobre temes com el Content translator, Wikidata, Localització de continguts, traducció d’Adqs, com ens expliquem els catalanoparlants al món, com evitar l’etnocentrisme, com no dependre de la força de les grans wikis…

15:30 Coentor: La Viquipèdia al País Valencià. Audiovisual a un País #SenseSenyal

La veritat és que açò no pretenia ser una sessió de mitja hora, sinó una cosa més curta. En qualsevol cas, presentarem el viquiprojecte de la ràdio, parlarem d’un any d’Amical als pobles de moatros i contestarem a la preguntes del públic, si n’hi han.

  • 16:00 Viccionari i TERMCAT

Partint de la base que el treball col·laboratiu en terminologia és indispensable avui dia en un context general de cerca de l’eficiència màxima amb el major estalvi de recursos possible, Vriullop presentarà un model de treball que aporta un valor afegit indiscutible als organismes que el promouen, als usuaris que hi participen i a la societat en general que se’n beneficia. Parlarà del treball terminològic que hem fet en col·laboració el TERMCAT i Amical Wikimedia per a l’elaboració i difusió d’un lèxic il·lustrat d’instruments musicals. El TERMCAT és el centre de terminologia de la llengua catalana, creat pel govern de Catalunya i l‘Institut d’Estudis Catalans –l’acadèmia de la llengua catalana–, que té com a missió garantir la difusió i implantació de la terminologia en els sectors especialitzats i en la societat en general en col·laboració permanent amb especialistes i usuaris. Explicarà, entre altres exemples, el Viquiprojecte presentat en el marc del Dia de la Música 2015 com a repte per als usuaris. El repte consistia a documentar gràficament el lèxic multilingüe dels instruments de la música que el TERMCAT va cedir per a la seva difusió al Viccionari amb una llicència compatible. El lèxic inclou 262 fitxes amb denominacions bàsicament en català, castellà, francès i anglès; i amb definicions de treball per ajudar a la identificació de l’instrument en la presa de la imatge. Amb això pretenem demostrar la necessària complementarietat entre els dos organismes i l’acompliment dels seus respectius objectius: d’una banda, per part de l’Amical Wikimedia, alliberar recursos culturals en català a la xarxa amb fonts de referència fiables, i, de l’altra, des del TERMCAT, obrir el treball terminològic a la col·laboració ciutadana i millorar la difusió dels continguts terminològics elaborats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *