Marisa Lobato: “Editar a la Viquipèdia és una satisfacció i ajuda a la gent”

Autor: Amador Àlvarez

La Marisa Lobato ha rebut un premi durant la segona jornada de la Viquitrobada 2015 en reconeixement de la seva tasca a la Viquipèdia i, en especial, al Viquiprojecte Unió Europea, on ha creat milers d’articles sobre els països europeus i les seves societats.

A la Marisa Lobato no paren de preguntar-li d’on treu les energies per editar la Viquipèdia. És una barcelonina nascuda a Berga que va començar a editar a finals de 2006. Des de llavors ha fet gairebé més de 100.000 contribucions, tant a la Viquipèdia en català com en castellà. Va participar activament en el viquiprojecte per fer que la Viquipèdia en català fos la que millor cobrís els 1000 articles bàsics que cada viquipèdia hauria de tenir.

Va fer de la Catedral de Toledo, un tema de qualitat de la Viquipèdia. A més, ha redactat més de cent articles de qualitat, principalment sobre història de l’art, amb articles que abracen des de la Sagrada Família, Andy Warhol, Van Gogh, El Greco, Necròpolis de Gizeh, Las Meninas, Palau de la Música Catalana o la catedral d’Amiens.

Com vas començar a editar la Viquipèdia?

Per curiositat. Hi vaig entrar amb molt de compte, corregint una coseta que vaig trobar que estava malament. Va ser a finals de 2006.

Et va ser complicat?

La veritat és que no. Anava copiant d’altres articles: veia com estaven fets, els editava, copiava, canviava alguna cosa i, a més a més, de seguida em vaig trobar que m’ajudava. El vessant col·laboratiu de la Viquipèdia és molt bo.

Sobre quins temes edites?

Al principi vaig millorar els articles d’art, que és el que més m’agradava: escultura, arquitectura, pintura. He estat molt temps reduint-me a aquest tema. Al final, vaig fent de tot. Calen rius, faig rius. Fa falta pobles, pobles. Et poses en un viquiprojecte i t’enganxes.

Últimament estàs enganxada al viquiprojecte Unió Europea.

Ara estic al Viquiprojecte Unió Europea i aquests mesos toca ampliar articles sobre Luxemburg. Crec que ja porto tres anys en aquest viquiprojecte, i va ser perquè en aquell moment per la meva situació personal vaig haver de deixar de poder anar a la biblioteca i agafar els llibres. A mi m’agradava crear articles fets per mi, i això ja no podia fer-ho perquè em costava. Llavors, vaig pensar que aquest viquiprojecte seria fàcil perquè traduiria d’altres idiomes. No hauré de moure’m molt. I m’he acabat dedicant a això! A més, és agradable de fer perquè aprens moltes coses.

Què representa per tu la Viquipèdia?

Una distracció, però també una ocupació. M’agrada molt que sigui col·laboratiu. Si t’equivoques en una cosa, i ja veus que va un altre i t’ho corregeix. A mi, m’agrada! Hi ha gent que de seguida s’esvera una miqueta. Jo dic: “Ah, mira, m’ho apunto i tracto de fer-ho millor després”. La Viquipèdia enganxa molt! Quan veus l’article acabat, és una satisfacció i ajuda a la gent a saber d’aquest tema. I, mira, també al final fas amics.

Si algú et digués que la Viquipèdia no és fiable, què li diries?

Jo li diria que al 100% potser no, però que és molt fiable i cada vegada més. Ara està canviant molt perquè fins i tot les institucions oficials ja li donen una garantia també. Crec que amb el temps, encara que al 100% potser no, sí que està molt per sobre del que estava fa cinc anys.

Des de que vas començar a editar la Viquipèdia, t’ha canviat la forma de treballar al teu dia a dia?

He après molt més, i també que la gent del meu voltant té molta paciència! Estic a l’ordinador gairebé tot el dia.

Què en pensen els teus coneguts?

Quan dius que edites a la Viquipèdia, encara et miren com una espècies estranya. Se sorprenen i em diuen: “cobres molt?” No s’acaben de creure que això és una cosa totalment gratuïta i que ho fem d’una forma voluntària.

Quins valors destacaries de la Viquipèdia?

El col·laboratiu. Per mi, que siguem capaços de col·laborar entre tanta gent i de bona manera, ho trobo un projecte molt maco.

One thought on “Marisa Lobato: “Editar a la Viquipèdia és una satisfacció i ajuda a la gent”

  1. Pingback: La viquipedista Maria Lobato és premiada en la segona jornada de la Viquitrobada 2015 | Amical Wikimedia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *