Per què a Sadako col·laborem a la Viquipèdia?

Per Xavier Breil (@xavierbreil)

A l’Escola Sadako de Barcelona, ja fa uns quants anys que plantegem com activitat de classe de Llengua que els alumnes de 4t d’ESO escriguin un article a la Viquipèdia. Certament és un procés llarg i de vegades no senzill de pensar i realitzar per als alumnes. Però ens sembla molt profitós a diversos nivells. Aquestes en són algunes raons:

1) Per la filosofia que hi ha al darrere: l’intercanvi col·laboratiu d’informació. Si jo sé una cosa i tu saps una altra cosa i ens ho expliquem, els dos acabem sabent-ne més. Aquest procés, multiplicat per milers i milers d’usuaris crea grans xarxes d’informació i coneixement i ens ensenya una meravellosa manera d’utilitzar Internet.

2) Tots, tant alumnes com docents, hem resolt i seguim resolent mil dubtes gràcies a la Viquipèdia, així que podríem dir que és de justícia o de ser agraït el fet de col·laborar a fer millor una eina que tots fem servir cada setmana, que ens ha ajudat davant de tants dubtes. És molt interessant fer-los conscients de l’existència d’aquests milers de col·laboradors desinteressats amb una finalitat col·lectiva i altruista que hi ha al darrere, així com també dels possibles inconvenients que se’n poden derivar.

3) Perquè els alumnes aprenen a ser emissors de qualitat a Internet. Aprenen que a banda de ser receptors d’informació a la Xarxa, també poden emetre, no només missatges de xats o fòrums més o menys privats o mes o menys anònims, sinó crear informació de qualitat i útil als altres. Un cop fets els articles i quan veuen amb eines estadístiques com els usuaris llegeixen el seu article, n’estan molt orgullosos.

4) Perquè és una feina rica i completa que genera coneixement en cada alumne. Escriure un bon article implica processos de recerca, estructuració, síntesi, redacció i correcció. I tot això en la construcció d’un text real, d’utilitat i difusió real, la qual cosa fa que donin més valor als processos i s’hi esforcin més (per exemple, s’esforcen més en la correcció lingüística perquè els fa vergonya que la gent vegi les seves faltes). A més, per als docents és fàcil seguir el procés d’elaboració gràcies a l’historial de l’article, fins i tot si algú altre modifica la feina del nostre alumne.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *