Com unes pràctiques universitàries em van fer descobrir la Viquipèdia

Per Carol Gomila

viquiQuan vaig decidir matricular-me a la universitat per fer les pràctiques externes a la Viquipèdia, no enganyaré ningú, va ser perquè vaig veure “horari lliure” als detalls de les pràctiques. Per a una estudiant com jo, que treballa vuit hores al dia i estudia a jornada parcial, no és possible assumir unes pràctiques presencials, però tampoc volia renunciar a moure’m en un entorn professional en el món de la llengua. Per tant, la flexibilitat em va fer decidir-me per col·laborar amb la Viquipèdia, i encara em va animar més quan vaig veure que era una feina purament de correcció, sense entrar en tasques pròpies de “becaris” (no només em refereixo a fer cafès per a tothom).

Em vaig sentir útil des del minut zero, i el que més em va meravellar els primers dies és que vaig trastejar les entranyes de l’enciclopèdia en línia; vaig veure el funcionament, que de tan simple és absolutament complex, i està format per tants petits granets de sorra que el desert resultant és immens. Em vaig adonar que, fins i tot jo, podia ajudar a fer créixer el contingut de la Viquipèdia, amb les coses que m’interessen i les meves aficions a banda de la correcció estricta. Em semblava impossible que jo pogués aportar alguna cosa; sempre que l’havia consultat m’havia semblat una obra feta per mestres, però el cas és que les obres resultants són producte de molts i molts voluntaris que aporten el millor que tenen. I vaig adonar-me que jo podia ser un granet de sorra més en tot aquest entrellat.

Els dies van anar passant i vaig focalitzar la meva tasca en la correcció, ja que, al cap i a la fi, era l’objectiu de les pràctiques que m’havien d’avaluar a la universitat, però com més articles corregia, més idees tenia sobre aportacions que podrien ser útils o possibles articles que encara no s’havien creat.  Al cap d’uns mesos ja vaig veure que el projecte m’apassionava, i tothom que coneix la Viquipèdia hauria de provar l’experiència d’editar i millorar articles. No entenc perquè mai no ho havia fet abans, suposo que mai m’hagués imaginat que fos tan fàcil per als usuaris gestionar i modificar els articles, però un cop ho vaig descobrir vaig adonar-me que m’encantava la idea que col·laboracionisme i voluntariat que ja havia viscut en altres aspectes de la vida (ONG, participació en associacions culturals i socials, promoció de la cultura popular…) també es podia aplicar al coneixement universal a través d’internet.

Ara, un cop acabat el període de pràctiques, que val a dir que vaig haver de fer mans i mànigues per poder-ho combinar amb l’últim curs de la universitat i la feina, puc dir que estic molt agraïda d’haver escollit l’Amical Wikimedia per a fer-les, tot i que el motiu que em fes decidir-me en un primer moment fos superficial (i, admetem-ho, poc professional), i espero poder transmetre la meva experiència a molta altra gent que sempre ha fet ús de l’enciclopèdia però mai s’ha plantejat endinsar-s’hi.

Tagged on: ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *