Esther Solé: “Estem fent una transició vers un coneixement molt més estructurat”

Esther Solé és una viquipedista mollerussenca. Doctora en història de l’art, ha estat la primera viquipedista resident del sud d’Europa. Un dels seus últims projectes és jugar amb les dades de museus per agrupar tota la informació parametritzada del modernisme català.

Explica’ns el teu últim projecte entre modernisme i Wikidata.

Ara mateix participo del projecte Modernisme: Accés Obert, una iniciativa que cerca concentrar a Wikidata tot de metadades sobre el patrimoni modernista de Catalunya que actualment estan disperses en diversos repositoris, fomentant l’obertura d’aquells repositoris que no estan disponibles en línia. Un cop les metadades ja estiguin disponibles a Wikidata, es realitzarà una tasca de reaprofitament d’aquesta informació, generant una web on s’oferiran aquestes metadades endreçades i sobre una base cartogràfica per tal que tothom que ho vulgui pugui informar-se sobre el patrimoni modernista que té més a prop.

Wikidata és “la propera gran cosa”?

Sens dubte, sense que això signifiqui bandejar la Viquipèdia i altres projectes germans. Tot i haver celebrat el seu tercer aniversari fa poc, crec que encara no hem vist ni de lluny tot el potencial que ofereix Wikidata. Estem fent una transició vers un coneixement molt més estructurat, on les dades (sobretot en grans quantitats) tenen una potència i un valor enormes, i amb Wikidata tenim l’oportunitat de generar una base de coneixement que en un futur crec que ens portarà moltes coses bones.

Vas ser la primera viquipedista resident del sud d’Europa. En què va consistir la teva tasca?

En tant que ens públic, el Museu d’Art Jaume Morera sempre ha estat molt predisposat a donar-se a la ciutadania, i va considerar que la col·laboració amb la Viquipèdia encaixava plenament amb la seva missió. El Museu va canviar la llicència de la web per una compatible amb la Viquipèdia, les seves publicacions tenen llicència lliure, es van alliberar imatges d’algunes peces emblemàtiques de la col·lecció, es van facilitar materials i informació a viquipedistes disposats a elaborar articles sobre artistes o peces de la col·lecció… I també es van carregar a Flickr i —paulatinament— a Commons les digitalitzacions de les fotografies sobre placa de vidre d’en Baldomer Gili i Roig que foren donades al Museu l’any 2010 i que es documentaren gràcies a la participació ciutadana. Com que l’artista ja és al domini públic, aquestes fotografies s’han retornat al públic i, entre d’altres, ens permeten il·lustrar força articles de la Viquipèdia.

Ser la primera viquipedista resident del sud d’Europa et converteix en una pionera però alhora mostra la manca de dones viquipedistes. Què creus que es deu el fet que hi hagi tan poques editores?

És un tema que s’ha comentat en diverses ocasions i, evidentment, no crec que sigui perquè l’edició de la Viquipèdia sigui complicada, sinó probablement perquè el públic femení tendeix a gaudir del seu temps d’oci en activitats més socials, que es fan col·lectivament, de tal manera que entenc que no resulti especialment atractiu editar la Viquipèdia perquè és una activitat que normalment es fa en solitari. A mi aquesta explicació em sembla molt més plausible que la que es basa en suposades dificultats tècniques, i a priori podria ser relativament fàcil de resoldre.

Has viscut alguna experiència on t’hagis sentit menysvalorada o atacada pel fet de ser dona?

Personalment no, tot i que algun cop s’han pensat que era un home. En la meva experiència trobo que la comunitat d’editors de la Viquipèdia en català és molt sana i respectuosa en general, ja que normalment els conflictes no passen a un pla ad hominem. No obstant això, sembla que a altres comunitats es cau en situacions violentes o desagradables per les usuàries amb massa facilitat, i aquestes sovint opten per abandonar la participació activa a la Viquipèdia i els projectes germans. Personalment, aquest fet m’entristeix perquè resta riquesa i pluralitat a un projecte que per definició és radicalment horitzontal i transparent.

Què poden aportar les dones a la comunitat viquipedista?

Seria ingenu negar que la participació femenina aporta una dosi de riquesa i diversitat necessària a la Viquipèdia, de la mateixa manera que convé diversificar al màxim els perfils dels editors, per evitar tendir cap a biaixos indesitjats i millorar el projecte tant a nivell de quantitat com sobretot de qualitat.

Un dels altres reptes és mantenir un equilibri territorial. S’organitzen pocs actes viquipedistes a Ponent?

Ara per ara crec que és inevitable, perquè a Ponent encara hi ha poca massa crítica per liderar iniciatives que vagin més enllà de l’edició individual. Encara s’està en la fase de realitzar tallers d’introducció a la Viquipèdia, tot i que també hi ha hagut alguna activitat destacable, com diversos Wiki Takes o viquiprojectes en l’àmbit universitari. De totes maneres, ara que el Viquiprojecte:Bibliowikis està força desplegat, potser es pot intentar endegar alguna iniciativa des d’aquest àmbit.

Quin paper creus que ha de tenir Amical dins el món viquipedista? Hauria de millorar en algun aspecte?

Tenint en compte que és fonamentalment liderada per voluntaris, crec que la tasca d’Amical de vetllar per la Viquipèdia en català, els seus projectes germans i la comunitat que s’aplega al seu voltant és ben bona. L’entitat va creixent a poc a poc, i suposo que tard o d’hora apareixeran nous lideratges que caldrà aprofitar i, sobretot, incardinar amb tanta sensibilitat com sigui possible amb la resta de la comunitat, que al cap i a la fi és vers qui se centra la majoria dels esforços i iniciatives de l’associació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *