Així hem millorat la presència de les dones del Raval a la Viquipèdia

Article d’Helena Vilardell, bibliotecària de la Biblioteca Sant Pau-Santa Creu

Autor: Xavier Dengra (CC-BY-SA)

Autor: Xavier Dengra (CC-BY-SA)

A principis de novembre vam organitzar una Viquimarató a la biblioteca i us volem explicar aquesta experiència. Una Viquimarató és una activitat en què un grup de viquipedistes es troben físicament en un lloc (sovint una biblioteca) per ampliar el màxim possible un article i/o una temàtica. Els bibliotecaris proporcionen bibliografia de qualitat, i els viquipedistes només necessiten connexió a Internet, bibliografia, una taula i una cadira. És una bona manera de fer créixer un article o una temàtica ràpidament i fer conèixer com funciona la Viquipèdia a persones que la consulten però no l’han editat mai.

La idea va sorgir en el marc del Festival de Cultura del Raval, Raval(s) 2016, celebrat el passat novembre. La biblioteca hi va participar proposant una acció d’acord amb la iniciativa comuna de donar-li al Festival una mirada de gènere, igualitària i antimasclista. A més, juntament amb altres entitats, es van dur a terme activitats sota el títol comú de  “Raval, dones i diversitat de gènere”.

La jornada viquipedista El Raval de les Dones és l’activitat organitzada des de la biblioteca amb la col·laboració d’Amical Wikimedia. Aquesta jornada tenia com a objectius actualitzar, ampliar i crear articles a la Viquipèdia sobre el barri del Raval de Barcelona, i específicament de les dones que n’han format part al llarg de la història. L’activitat era dirigida a tothom, entitats i particulars, i no calien tenir coneixements previs sobre la Viquipèdia, ja que comptàvem amb una formació.

La jornada va començar a les 17h amb un Taller Introductori a l’Edició a Viquipèdia, a càrrec de Xavier Dengra d’Amical Wikimedia. Després, com a experta en temes de gènere, va haver-hi la col·laboració de l’Elisa Covelo, que va fer la seva xerrada “Què vol dir tenir en compte la perspectiva de gènere?”.

A les 18h, tots els assistents es van repartir entre l’Espai Multimèdia de la biblioteca i l’Espai amb Wifi. Allà van ser-hi fins a les 20h. Aquells que mai no havien editat es van donar d’alta a la Viquipèdia i, amb l’ajuda dels voluntaris més experts, van començar a introduir dades. Prèviament, des de la biblioteca, s’havia fet una selecció d’articles que parlen sobre les dones del Raval, articles que es van organitzar en la pàgina de l’activitat. Algunes entitats i particulars ja portaven treballats els temes; per exemple, des del col·lectiu de periodistes SomAtents havien preparat l’article de la “Presó de dones Reina Amàlia”, mentre que Els joves del TEB havien redactat l’article de La Monyos, la cèlebre dona del barri. Les àvies del Casal, al seu torn, van aportar l’ampliació de l’article sobre Teresa Claramunt.

Arran d’aquesta experiència la biblioteca té la intenció de seguir treballant en la viquipèdia, donant a conèixer el barri des de d’una perspectiva de gènere conjuntament amb Viquidones.

Aquestes són les dades de resum de la Viquimarató:

  • Articles que es van ampliar (7): Teresa Claramunt, Conxa Pérez Collado, Enriqueta Gallinat, Agnès (Beguines), Mercat de la Boqueria, El Raval, Sociedad Autónoma de Mujeres de Barcelona.
  • Articles creats durant la Viquimarató (3): “La Monyos”, “Presó de dones de Reina Amàlia”, ACESOP
  • Persones que van participar-hi: 40
  • Persones que van editar: 16 (una remotament)
  • Persones que es van donar d’alta a la Viquipèdia: 14
  • Entitats que van col·laborar: Associació de joves TEB, SomAtents, Interfícies, Casal Josep Tarradellas, Casal Josep Trueta, La Boqueria Taller

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *