Permís per a PESCAR: millorem la història de la humanitat a la Viquipèdia

PESCAR Logo

Us presentem un nou projecte pel 2017:  El Viquiprojecte PESCAR és un concurs en línia amb la intenció de millorar el coneixement sobre la història de la humanitat a la Viquipèdia. Durant tot el 2017, s’intentarà millorar la quantitat i la qualitat dels articles de temes relacionats aquesta temàtica a la Viquipèdia en català d’una manera lúdica. Es tracta de millorar una selecció d’articles bàsics des del segle XXXV abans de Crist fins a finals del segle XX.

Què significa PESCAR?

Pescar és un acrònim:

acronim PESCAR

Amb els diferents temes de l’acrònim s’assegura una cobertura històrica equilibrada. Així, no es tenen en compte només els grans fets com batalles o similars (tot i que apareixen), sinó que es consideren també aspectes de la vida quotidiana i de diferents aspectes culturals. La majoria d’àrees d’una societat concreta tenen una relació directa amb una de les lletres de l’acrònim PESCAR. Un motiu no menys important és que d’aquesta manera permet la participació d’usuaris amb interessos variats, fet imprescindible en un concurs de llarga durada. Cada viquipedista pot continuar contribuint sobre aquells temes que acostuma a editar però des d’un vessant històric, participant en el concurs global. Pot decidir per tant si centrar-se en un eix, en una època o anar ampliant articles de tota mena. Els diferents perfils viquipedistes poden així concursar sense abandonar la seva pràctica habitual.

Quin abast temporal té el projecte?

Els articles han de respondre a un dels eixos esmentats i a una època diferent. S’ha dividit l’any en quatre edats segons la historiografia tradicional i cada edat en tres èpoques diferents, per incloure tots els segles de manera equilibrada. A cada taula d’articles apareixen entrades de subcategories variades. Tot i l’inevitable enfocament etnocèntric, s’han incorporat propostes i suggeriments de continguts dels cinc continents al llarg de l’any. També s’han considerat les diferents cultures i comunitats en la selecció prèvia. S’han alternat els articles de context bàsic amb entrades específiques que poden animar a crear altres articles relacionats en el futur. No s’inclouen biografies al concurs per ser categories més treballades habitualment.

Per què ho fem?

Aquí s’exposen els objectius del concurs i es responen possibles preguntes sobre els motius d’aquesta organització:

 • Concurs de llarga durada: Viquipèdies en altres llengües celebren periòdicament concursos de llarga durada, com les Wikicup o els 10k Challenges. A la Viquipèdia en català som coneguts per organitzar diversos concursos tot sovint, però és la primera vegada que es munta un concurs que abasta tot un any i que pot servir per comprovar si aquesta modalitat funciona entre la nostra comunitat, de cara a futures iniciatives més ambicioses. Sostenir l’atenció dels usuaris durant mesos és un repte, però serveix per incidir de manera decisiva en la temàtica triada.
 • Millorar la qualitat del projecte: Omplint els enllaços vermells relacionats amb un tema s’amplia la informació disponible. Com que el concurs considera l’extensió de cada article i es bonifiquen de manera addicional els articles de qualitat, es premia una feina de llarg termini. D’aquesta manera s’equilibra la part quantitativa del concurs (completar les entrades de la taula) amb la qualitativa. S’animarà a crear de forma voluntària els enllaços que sorgeixin dels articles creats, per tal d’incrementar encara més la cobertura de cada tema. Les entrades seleccionades són articles conceptuals o obres concretes, no biografies, per tal de dotar de context als diferents moments històrics.
 • Incrementar la diversitat: La selecció dels articles té en compte la diversitat des de molts de punts de vista alhora (vegeu preguntes freqüents). El fet que s’estructuri per èpoques fa que es creïn articles de tots els períodes, i no solament dels més coneguts o dels més propers en el temps. Apart de la varietat temporal, s’introdueix la varietat temàtica a partir dels sis eixos, per corregir possibles biaixos. Les diferents formes de puntuar fan que cadascú pugui trobar una línia on competir.
 • Fomentar la col·laboració: Cadascú pot ampliar articles aliens per sumar més punts, de forma que es poden establir equips o premiar diferents tipus d’usuari. Igualment, el fet de permetre concursos parcials relacionats ajuda a recollir els interessos de diferents usuaris, que poden liderar projectes en paral·lel al concurs principal.

 

PREGUNTES MÉS FREQÜENTS

 • Per què es pot competir en èpoques anteriors?
  • Internet tendeix a donar més pes al present o a les èpoques més properes al present. Per això per corregir aquest biaix cal privilegiar les èpoques antigues. Com que quan s’obre un mes, es pot continuar introduint-hi contingut fins al final d’any. D’aquesta manera, es poden ampliar els articles sobre èpoques primerenques durant més temps. A més a més, per fomentar la qualitat cal permetre un període extens per elaborar articles llargs i treballats, fet impossible si tots els usuaris salten d’època cada mes. Alguns viquipedistes poden preferir omplir buits dels nous articles o tenir preferència per un període concret, d’altres poden dedicar-se al treball més de fons durant mesos. Per últim, permet que nous usuaris s’enganxin al concurs quan ho desitgin, competint també per les edats ja obertes o per un eix que vegin més abandonat.
 • Per què hi ha articles de diferent bonificació?
  • Dins dels articles seleccionats, no tots revesteixen la mateixa dificultat. Els articles extres solen contenir entrades més genèriques o potencialment més complexes i llargues. Alguns d’ells no disposen d’equivalent exacte en altres llengües. Els articles ordinaris són més concrets o tracten temes de menor complexitat.
 • Es poden incloure més articles?
  • No es poden incloure articles addicionals a la llista però sí es poden muntar concursos que tinguin a veure amb el període que s’estigui treballant en aquell moment. Si el concurs és aprovat per l’organització, com a col·laborador de PESCAR, tots els seus articles comptaran per als premis globals corresponents. S’anima igualment a omplir de contingut els diferents vermells que sorgeixin dels articles seleccionats i a escriure sobre temes relacionats amb aquestes taules. No cal oblidar que el concurs és una eina però l’objectiu és millorar la qualitat del projecte i corregir els biaixos que pot contenir. Per tant es fomentarà que els usuaris creïn o ampliïn entrades dels diferents períodes fora de concurs.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *