Com ens veuen els nostres partners?

Com a part d’un procés d’avaluació interna, a finals de 2016 vam realitzar una enquesta per correu a persones i entitats amb qui hem dut a terme algun projecte durant els darrers anys. Les respostes, provinents de sectors diversos com els museus, universitats, biblioteques i organismes públics, ens confirmen en algunes de les idees força del model Amical i ens marquen les prioritats de camí al futur.

En total van contestar una trentena de persones, tant tècnics com responsables, en una mostra representativa del tipus d’aliances que intentem teixir. Resumim en aquest text algunes de les frases més significatives.

 

AJUDA MÚTUA

Quan se’ls pregunta com pot ajudar la Viquipèdia a la seva institució, la majoria destaca que contribueix a la seva obertura i que els ajuda en la seva missió de posar a disposició ciutadana el coneixement generat pels seus experts: “dona visibilitat”, “obre mires de maneres de veure el món”, “tasca de difusió”, ”facilita el retorn social”. Alguns també afegeixen la seva visió d’usuaris: “font cada cop més útil”, “vital per als estudiants”. Diverses persones han fet èmfasi en el valor que té per a la llengua catalana.

Els nostres partners són conscients de tot el que poden fer per ajudar a la Viquipèdia: “difondre els seus contingus”, “aportar contingut validat”, “ajudar a millorar la seva imatge entre l’opinió pública”, “fer petites contribucions”.

 

MILLORA DE LA IMATGE

Dins del nostre pla estratègic tenim una pota que es basa en incidir en els lectors. La quantitat roman molt baixa, especialment per motius tècnics (navegadors configurats en castellà de manera massiva, per exemple).

Volem lluitar per incrementar les visites però sobretot ens interessa que millori la imatge del projecte i que la qualitat faci sumar lectors (i després editors): persones que, en veure com funciona, usin els nostres continguts i ens ajudin a completar-los. Per això vam preguntar com havia canviat la imatge de la Viquipèdia després de fer un projecte amb nosaltres i vam demanar-los consells.

Respecte a la imatge, alguns afirmen que ja tenien un bon concepte previ però la gran majoria constata que la percepció ha millorat molt des que vam iniciar una col·laboració conjunta. Els aspectes que destaquen són la qualitat de les entrades (“rigor dels continguts i flexibilitat per incorporar-hi millores”, “pensava que era un projecte més amateur”, “li dono més credibilitat”, “era una mena d’intrús a la meva feina i ara un aliat”), la coneixença de la comunitat que hi ha al darrere de les pàgines (“ha deixat de ser una cosa llunyana”, “gent amb moltes ganes de treballar”, “abans era una incògnita entendre com només amb voluntaris es podia haver crescut tant”) i el funcionament intern (“soc més conscient de la seva evolució”, “el respecte ha passat de gran a enorme”, “en conèixer la seva filosofia i funcionament desapareixen alguns tòpics”).

Pensen que els principals esculls per als lectors són el disseny obsolet o amb poc pes visual i les introduccions dels articles, que haurien de ser assequibles per a tothom i resumir la informació essencial. Consideren que encara hi ha molta feina a fer perquè l’eina guanyi en prestigi i per assolir-lo apunten a la necessitat d’incorporar més fonts i bibliografia (i que aquesta sigui consultable per part del lector), i incidir encara més en la revisió lingüística.

Valoren la presència de l’editor visual i de les viquimaratons com elements essencials per fer desaparèixer les barreres tècniques i poder sumar editors, que necessiten una introducció per entendre el projecte i un acompanyament posterior. El seguiment proper els ajuda a “sentir-se part d’un tot” i “tenir més motivació per participar-hi”. Com a aspectes no resolts a nivell d’edició apunten a la interacció amb altres usuaris i, sobretot, a les imatges, que encara veuen com processos massa complexos.

 

ASPECTES A MANTENIR, ASPECTES A CANVIAR

El darrer bloc es referia a l’avaluació procedimental: com valoraven la col·laboració amb nosaltres, quins aspectes havíem de mantenir i quins canviar.

Hem de dir que ens omple de satisfacció l’entusiasme de les respostes i la valoració positiva que ens fan, ja que totes les persones, sense excepció, han dit que ens recomanarien a altres institucions (i moltes ja ho fan en l’actualitat). De fet, més que canvis en el model, les demandes són d’incrementar la participació (“més minimaratons”, “més diàleg a les xarxes”, “més col·laboracions conjuntes”).

Entre les qualitats destaquen “la passió”, “la disponibilitat i rapidesa de resposta”, “una actitud trencadora en el món d’avui” i “l’esforç”. Sens dubte, treballarem per mantenir-nos a l’alçada d’aquestes expectatives!
 

En definitiva, de l’enquesta podem aprendre quins aspectes són els més valorats pels lectors i institucions afins per tal de seguir millorant en la nostra feina diària amb entitats perquè, com declarava un dels enquestats, “la difusió del coneixement és bàsica per millorar la societat”.

Text publicat per [[usuària:Barcelona]]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *