Cada dimarts celebrem el Dia de les Dones

Per Ester Bonet

Avui en el  Dia Internacional de les Dones, aprofitem per dir que no en tenim prou amb només un dia per recordar la importància del paper de les dones. I per això, a la nostra manera, cada dimarts treballem per fer visible aquesta importància a la Viquipèdia.

De fet l’experiència ens està demostrant que en lloc de tenir un dia  per fer accions  reivindicatives i aprofitar per editar la Viquipèdia  sobre l’àmbit de la dona, obtenim millors resultats si convoquem per temàtiques específiques i piquem la porta de l’expertesa per establir col·laboracions, com per exemple el passat Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència que vam col·laborar amb el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona en una viquimarató.  D’aquesta forma si focalitzem i ens  adrecem a col·lectius concrets, podem encerclar i delimitar  millor les mancances. Treballar amb persones que entenen del tema, permet aprofundir més en la lectura de les entrades a la Viquipèdia i per tant millor detectar els errors, la qual cosa  dóna com a resultat, un article millor.

Trobar-nos cada dimarts en un espai d’edició per augmentar la presència de les dones a la Viquipèdia és un fet que requereix un esforç i sobretot una constància que demostra la voluntat reivindicativa per millorar la Viquipèdia.

Els motius per crear aquest espai són molts, però potser el que més remarcaríem és el de superar les pors a editar i ensenyar ‘les regles de joc’ que hi ha darrere d’aquesta eina col·laborativa. Perquè és veritat que tothom hi pot col·laborar, és veritat que si veus un error el pots canviar, però el problema és com es fa correctament, sobretot quan es tracta d’un canvi substancial? Les polítiques i normes de la Viquipèdia no són tan fàcils entendre, més d’una persona ha llençat la tovallola en aquest intent, i ha desertat.

Per exemple, si les referències són un  puntal imprescindible per poder fer una entrada, quines són admissibles? Què passa quan no les trobo a Internet? On he d’anar? Quan sé que una persona compleix amb els requisits d’admissibilitat? Puc fer servir el traductor quan hi ha una entrada que no és prou bona en català i en canvi es troba de qualitat en una altra llengua?

Preguntes i més preguntes que es plantegen i s’ensenyen a resoldre-les, sempre buscant camins i solucions amb la implicació dels editors i editores que hi assisteixen, sovint de procedències tan dispars com del Perú, de Mèxic o Rússia, però amb una causa comuna que els empeny a venir: reduir la bretxa de gènere a la Viquipèdia.

Per això ens atrevim a dir que cada dimarts és una celebració. Que cada dimarts celebrem el Dia Internacional de les Dones.

Tagged on:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *