Wikimedia Conference 2017, o com decidir l’estratègia a llarg termini a l’estil wiki

Jason Krüger for Wikimedia Deutschland e.V. CC-BY-SA 4.0

La tradicional foto de grup. Jason Krüger for Wikimedia Deutschland e.V. CC-BY-SA 4.0

La Wikimedia Conference 2017, que va tenir lloc entre el 30 de març i el 2 d’abril a Berlín, és la reunió anual de representants de totes les organitzacions que formem part del moviment Wikimedia (capítols, organitzacions temàtiques, grups d’usuaris i la mateixa Fundació Wikimedia) per discutir el futur del moviment en termes de col·laboració, estructures i governança interna. Aquesta conferència està organitzada per Wikimedia Deutschland (WMDE) en cooperació amb la Fundació Wikimedia (WMF). És una conferència bàsica per a conèixer com respira el moviment a nivell global, descobrir projectes interessants i entrar en contacte amb altres apassionants pel coneixement lliure. Si Wikimania és la trobada anual de Viquipedistes, aquesta és la trobada d’organitzacions que promouen la Viquipèdia, els seus projectes germans i el coneixement lliure en general. Durant tres dies parlem sobre el moviment, compartim experiències i fem contactes per poder continuar treballant col·laborativament durant la resta de l’any. L’edició d’enguany era especialment interessant, perquè hi té lloc en mig d’un procés participatiu per a definir l’estratègia a llarg termini del moviment. És per això que gairebé s’ha doblat el nombre d’assistents, amb 350 persones provinents de més de 90 països i 60 organitzacions del moviment.

Millora de la diversitat i la inclusió

L’univers Wikimedia està fent un esforç per incrementar la seva diversitat, geogràfica, cultural, política i participativa. En aquesta edició hi han participat col·lectius d’arreu del món, amb interessos molt diversos. Tot i l’esforç, encara queda molt camí a recórrer per equilibrar la sobre-representació de la comunitat Europea i Nord-Americana, i principalment d’homes.

També s’han creat espais específics per incloure a les lower voices, persones molt vinculades al moviment però amb poca voluntat de projecció pública, o que no se senten còmodes alçat la mà o agafant un micro i parlant en públic. Aquests processos d’inclusió es basen en la defensa de l’anonimat, la privacitat, i la creació d’entorns segurs i de confiança, on aquestes veus baixes troben un lloc segur des d’on col·laborar i/o opinar sobre el futur del moviment.

Estratègia a llarg termini, en mode wiki

Recentment, la Fundació Wikimedia ha iniciat un debat global amb l’objectiu de decidir conjuntament què és el que volem construir o aconseguir com a moviment
en els propers 15 anys. Durant 16 anys, els viquipedistes hem treballat junts per crear el recurs de coneixement lliure més gran de la història de la humanitat. Durant aquest temps, hem evolucionat des d’un petit grup d’editors a una xarxa diversa d’editors, desenvolupadors, afiliats, lectors i socis. Avui, som més que un conjunt de llocs web. Ens hem convertit en un moviment social? Quins són els valors que compartim? Ens uneix una la visió d’un món on cada ésser humà pugui accedir lliurement a la suma del coneixement, de manera lliure, gratuïta, i en el seu idioma.

Aquest 2017 s’ha encetat un procés per decidir cap a on anem a partir d’ara. Quin paper volem jugar en el món el 2030? Les comunitats han començat a discutir-ho en línia, i a Berlín es va dedicar un dels tracks de la conferència a parlar del tema. Vam fer diverses sessions participatives amb l’objectiu d’aconseguir una sèrie de declaracions (statements) sobre els quals les comunitats en línia puguin treballar i discutir en línia.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *