La Viquipèdia en català aconsegueix el repte d’arribar als 20.000 articles de dones abans del 31 de desembre

La comunitat de la Viquipèdia en català ho ha tornat a aconseguir. Aquest dilluns ha aconseguit superar el repte que s’havia autoimposat per arribar als 20.000 articles de dones abans del 31 de desembre. L’article amb el que s’ha arribat a la fita ha sigut la cantant d’òpera i actriu sueca Brita Hertzberg, que va actuar al Liceu el 1947. Ara ja en són més de 20.089. El repte va començar el juny, quan faltaven gairebé 2000 articles per assolir el repte.

Al llarg d’aquests mesos, s’han proposat diversos articles de dones de diferents professions, des d’acadèmiques, activistes, artistes, científiques, escriptores, músiques, polítiques o religioses.

Cada dimarts de 17h a 20h té lloc un espai d’edició social de Viquidones a la Universitat Pompeu Fabra per editar en un espai físic i un entorn amable.

També s’ha engegat aquest any el viquiprojecte Invents, una iniciativa per fer un pas més enllà per reduir la bretxa de gènere a la Viquipèdia: no només amb biografies de dones, sinó donant més i millor cobertures a les aportacions de la dona en la història de la humanitat.

El projecte s’ha promocionat a les xarxes amb l’etiqueta #20000dones.

#Onsónlesdones a la Viquipèdia

Sabíeu que a la Viquipèdia en català només el 15% de biografies són de dones? La comunitat vol corregir aquesta subrepresentació, tant a nivell de continguts, com de participació, com de perspectiva. En relació al biaix de contingut, un estudi fet amb sis de les grans enciclopèdies (anglès, francès, italià, castellà i rus) mostra que la presència de continguts de dones a la Viquipèdia es podria considerar fins i tot parcialment sobre-representada en comparació amb d’altres fonts clàssiques. En canvi, pel que fa al biaix estructural, es va trobar que els articles de dones tendeixen a enllaçar més a articles d’homes que a l’inrevés, el que es coneix com a Síndrome de la barrufeta, que consisteix en el fet que en el grup de persones de ficció, els membres masculins solen tenir alguna característica que els defineixi (com en els barrufets, per exemple, el filòsof, el que canta malament, el bromista, el que té mala sort, el jardiner, etc.) mentre que només hi ha un membre femení, la particularitat del qual és ser dona o noia i que no té cap altra característica especial (com en la comunitat dels barrufets, la barrufeta).

El biaix de lèxic agafa la idea del test de Finkbeiner, segons el qual una dona científica serà sovint més destacada per ser una dona que per ser una bona científica. A més, estima que les biografies de dones posen més èmfasi en aspectes relacionals, de gènere i familiars, mentre que les biografies d’homes del mateix àmbit laboral se centren en els seus èxits professionals. Per exemple, la paraula divorci és 4,4 vegades més freqüent en articles de dones que d’homes a la viquipèdia en anglès, xifra que puja fins el 4,7 i 4,8 en alemany i rus, respectivament. No disposem d’aquests estudis per a la Viquipèdia en català.

Us recomanem visitar el projecte #viquidones i sumar-vos-hi a algun dels grups d’edició social, com per exemple el que es realitza cada dimarts a la tarda a la UPF.

Tagged on:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *