A la Viquipèdia també hi ha bots

Què vols dir, «que a la Viquipèdia també hi ha bots»?! Ara que aquesta eina s’ha posat de moda, i ha passat a ser un terme despectiu a la premsa, fa falta posar-la en valor més que mai. I, de passada, aclarir que un bot no és una eina amb superpoders – tot i que, de vegades, pels viquipedistes ho sigui.

La Viquipèdia és moltes coses: una comunitat, un projecte de coneixement lliure, fins i tot una esperança per la Humanitat. Però des del primer dia, la base de tot plegat és un conjunt de programes informàtics que processen dades, i en una infraestructura informàtica, els encarregats de mantenir-la sempre utilitzen petits programes per fer la feina. La Viquipèdia, com a projecte de codi obert, ha afavorit sempre l’accés a la consulta i la modificació dels articles, i no només als editors de carn i ossos: també facilita les modificacions automatitzades.

Això obre tot un nou ventall de maneres de col·laborar amb la Viquipèdia: per un afeccionat a la informàtica, és tot un caramel. Un bot és un programa informàtic que (com la majoria dels programes informàtics) duu a terme tasques repetitives que a una persona li faria mandra de fer:

 • canvis tipogràfics (per exemple, substituir ‘20km2’ per ‘20 km²’)
 • canvis ortogràfics (la típica «trovada» que ha de ser «trobada»)
 • millores en plantilles

Sempre hi ha feina per als bots: a la Viquipèdia tenim una pàgina on se’ls demanen tasques, però l’únic límit és la teva imaginació.

I això com es fa? La comunitat desenvolupa contínuament el pywikibot, que és una colla de mòduls de Python que permeten als bots accedir a tota la informació de la Viquipèdia. Qualsevol cosa que pot fer un editor (no sols modificar articles, també veure l’historial, cercar contingut, saber des d’on enllaça un article o mil coses més) es pot fer des d’un programa informàtic.

Però no cal saber programar per utilitzar bots. Una part del pywikibot és una col·lecció de programes ja fets que pot utilitzar qualsevol per a fer edicions massives.

La varietat de coses que es poden fer amb un bot ha despertat sempre l’interès dels viquipedistes. Però és una cosa que fa respecte. Com amb tantes altres coses, el més difícil és començar: cal instal·lar-se programari, cal saber on trobar la documentació, cal crear un usuari nou, … Sovint la comunitat ha organitzat tallers de bots, però és complicada la gestió del temps: quan has explicat les capacitats bàsiques i la instal·lació, ja has de plegar.

Quan em van proposar de muntar el taller de bots de la Viquitrobada 2017, vaig tenir clar que no podria explicar tot el que tenia al pap. Però em vaig proposar que, com a mínim, deixaria una presentació on tenir tota junta la informació necessària per fer bots, amb enllaços a la documentació que moltes vegades costa de trobar.

El dia de la Viquitrobada, se’m va acabar el temps fins i tot abans no m’esperava. Havia preparat 43 diapositives, i quan anava per la 17 vam haver de plegar. Als viquipedistes interessats, els quedava seguir amb la presentació, però clar, és un tema una mica espès, val la pena que et guiïn.

Per això vaig decidir de gravar la presentació sencera en forma de vídeotutorial. El format té molts avantatges:

 • Arribem a tots els viquipedistes, també els que no van poder venir a la Viquitrobada.
 • No hi ha limitacions de temps. El màxim que pot passar és que et facis pesat, i llavors l’oient aturarà el vídeo.
 • Pots tirar enrere i tornar a escoltar algun tros que no t’hagi quedat clar, o aturar-ho per provar-ho tu.
 • I per fer preguntes al ponent, sempre li pots deixar un missatge a la seva pàgina de discussió.

Si us interessa el tema, podeu seguir la sèrie de cinc vídeos a Commons:

 1. commons:File:Taller_de_bots-_instal·lació_i_primers_passos.webm
 2. commons:File:Taller_de_bots-_programació_bàsica_del_bot.webm
 3. commons:File:Taller_de_bots-_expressions_regulars.web
 4. commons:File:Taller de bots- consultes a wikidata.webm
 5. commons:File:Taller_de_bots-_actualitzacions_de_wikidata_i_SPARQL.webm

Autor: Usuari:Joutbis

Tagged on: ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *