Diversitat, un dels eixos del 2018

Jason Krüger for Wikimedia Deutschland e.V. CC-BY-SA 4.0

Jason Krüger for Wikimedia Deutschland e.V.

Des d’Amical Wikimedia fa temps que tenim entre els nostres objectius afavorir la diversitat, tant entre membres com pel que fa a continguts. Considerem que és fonamental tenir articles de tot tipus a la Viquipèdia i elaborats des de diferents punts de vista per evitar mancances i biaixos. Sovint amb perfils d’editors diferents, s’aprecien problemes d’omissions o parcialitats, apart de promoure la inclusió com a valor bàsic d’un projecte col·laboratiu. En el pla d’actes i accions de 2018 la diversitat és un dels eixos rectors. En aquesta entrada us volem explicar algunes de les activitats que hem pensat que poden ajudar a incrementar la diversitat en aquest any:

Diversitat de gènere
Mantindrem un dels nostres projectes estrella, com bibliowikis (ara amb més pes a terres valencianes), on la majoria de noves usuàries són dones bibliotecàries. Donarem suport a l’espai Viquidones UPF dins del projecte global. Seguirem amb els actes del 8 de març, ja veterans, i amb les nostres viquipedistes residents als museus. I un cop assolides les 20.000 biografies de dones, continuarem atents perquè els grans noms de la història femenina siguin presents a la Viquipèdia.
A més a més aquest any proposarem un concurs centrat en les lluites feministes, un aspecte clau de la història dels drets socials. També estarem atents a les possibles col·laboracions amb ICD dones (amb qui tenim signat un conveni), els cursos d’educació amb perspectiva de gènere i la incorporació de més dones als actes tècnics, enmig de la Hackató que organitzarem al maig. Per fugir dels binarismes, lluitarem perquè les dades recollides (wikidata, registre, actes, categories) tinguin en compte la identitat plural en el gènere.
Diversitat geogràfica i lingüística
Les diferents cultures han d’estar presents als projectes Wikimedia, incorporant veus d’arreu del món perquè tot el coneixement estigui disponible en català. Per això l’eix del concurs anual PESCAR és la Mediterrània, per millorar la presència de tots els pobles que corresponen a un dels marcs naturals dels nostres editors i acostar-nos a comunitats sovint infrarepresentades per culpa de l’anglocentrisme imperant.
Tornarem a muntar els concursos de col·laboracions entre llengües, com el Catalan Culture Challenge o el dia de la llengua materna, i ens sumarem a iniciatives d’altres capítols, com Intercultur o els concursos temàtics des d’altres Viquipèdies. Impulsarem reptes relacionats amb el colonialisme i les religions mundials per reflexionar sobre les diferències culturals.
Durant un cap de setmana a Olot muntarem una pre-hackató centrada en el multilingüisme que escalfi motors per a impulsar el desenvolupament d’eines que ajudin a tots els idiomes, projectes que continuaran durant la Hackató de maig. Participarem en actes internacionals diferents (sempre que aportin contingut interessant) per compartir experiències i fomentar una actitud multicèntrica dins del moviment.
Diversitat històrica
Combatrem la tendència d’Internet a centrar-se només en la més estricta contemporaneïtat fomentant més col·laboracions amb els arxius de museus i centres culturals que recullin el llegat del passat. Dins de PESCAR s’incorporen articles de totes les èpoques històriques, les que han conformat cada regió com és avui dia.
Des de les xarxes socials difonem efemèrides i ampliem conceptes relacionats amb els principals aniversaris, per no oblidar d’on venim i les dates assenyalades. Celebrem els autors locals de diferents períodes i ens sumem a les commemoracions oficials de record i homenatge, com l’any Fabra.
Diversitat de registres
Si la Viquipèdia s’actualitza en temps real i recull temes que no són presents a les enciclopèdies tradicionals, és perquè vol incorporar l’anomenada cultura popular o aquells conceptes que sovint són bandejats i que ajuden a incrementar la diversitat del projecte. Per això organitzem un concurs (en clau també humorística) sobre el kitsch, un altre sobre grans crims i un tercer sobre varietat d’estils musicals, per demostrar que qualsevol entrada mereix un lloc si compta amb fonts que n’assegurin l’admissibilitat.
Complementem les entrades amb projectes d’imatges (com les rutes fotogràfiques o el treball entorn els monuments) que es veuran potenciats per les iniciatives globals per estructurar les dades de Commons, la nostra mediateca, i que de ben segur donaran un registre audiovisual afegit al contingut enciclopèdic.
En definitiva, 2018 serà un any ben divers, on esperem comptar amb noves incorporacions i idees sorgides dels voluntaris que ens ajudin a millorar la cobertura de totes les temàtiques i punts de vista als nostres projectes. Estigueu atents a més notícies!
Usuària:Barcelona
Tagged on: , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *