Apropant el coneixement lliure als professionals

Moment durant la sessió al PRBB

Durant el mes d’abril hem dut a terme dos actes per a la promoció del coneixement obert, per complir amb els objectius fundacionals d’Amical Wikimedia. El primer va ser una jornada sobre ciència oberta i projectes Wikimedia, coorganitzada amb el CRG en el marc dels actes previs de la Wikimedia Hackathon que tindrà lloc a finals de maig. El segon va consistir en una viquimarató de dades obertes dirigida a tècnics de les administracions públiques, coorganitzada amb el CCCB.

Ambdós actes tenen en comú la voluntat d’apropar els professionals i les persones que prenen decisions sobre el coneixement i la informació als entorns del Open Knowledge. Vam presentar el potencial de Wikidata, vam insistir en el rol divulgador de la Viquipèdia com a pont entre especialistes i la ciutadania i vam recalcar la importància que totes aquelles dades obtingudes amb diners públics (universitats, centres de recerca, ajuntaments…) estiguin disponibles per a tothom.

Un altre tret comú és la coorganització amb partners de llarga durada, que permeten fer projectes de més entitat. Al PRBB hem muntat ja diverses viquimaratons i amb el CCCB tenim un projecte des de fa anys que inclou posts sobre discurs, un viquipedista resident, actes de difusió i participació en el seu programa estable. Aquesta relació ens permet no sols comptar amb un espai i les seves xarxes, sinó anar més enllà de l’acte concret i aprofundir en la qualitat. Podem dirigir-nos a experts dins i fora del moviment i donar continuïtat a iniciatives que sorgeixin dels diàlegs establerts dins d’aquestes jornades.

Moment durant la Viquimarató al CCCB

Moment durant la Viquimarató al CCCB

Algunes qüestions que van sorgir als diferents debats informals van versar sobre la centralitat de les bases de dades al segle XXI, els incentius per publicar en obert, la coordinació de tècnics i ciutadans que facin possible iniciatives més enllà de subvencions limitades en el temps, la necessitat de visibilitzar tot l’ecosistema del coneixement o d’apoderar els usuaris amb el domini de diferents eines. Es va parlar de la necessitat de repensar el treball en xarxa a les administracions, de polèmiques ontològiques de classificació d’elements, dels reptes que afronta l’educació superior o la formació dels experts dels llocs de poder.

Entre els participants als dos actes ja han sorgit projectes individuals i en grup que tindran continuïtat en els propers mesos. Malgrat la diferència de públic i dinàmiques les dues jornades ens han deixat un regust molt positiu perquè permeten seguir treballant en els eixos del nostre pla estratègic i establir aliances d’alt interès.

 

Autora: [[Usuària:Barcelona]]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *