La Wikimedia Hackathon impulsa 84 nous projectes sobre llengua, dades i intel·ligència artificial

La Wikimedia Hackathon 2018, que ha reunit a la UAB de Barcelona uns 300 assistents de 48 països, ha tancat aquest diumenge després d’impulsar 84 nous projectes. La majoria d’aquestes idees serviran per fomentar la diversitat lingüística, millorar la base de dades Wikidata i progressar en l’automatització de la lluita contra el vandalisme.

Alguns d’aquests treballs són la creació d’un teclat virtual per la llengua fon que es parla a Benín i un prototip per poder traduir articles des del mòbil. El multilingüisme ha estat un dels pilars d’aquesta edició organitzada per Amical Wikimedia, amb el suport de la Fundació Wikimedia i la UAB. Entre els altres projectes, hi ha diverses millores en el sistema anomenat Ores per la detecció del vandalisme a la Viquipèdia, un nou joc per millorar la base de dades Wikidata i un espai al núvol per projectes de desenvolupadors.

Per primera vegada en la història d’un esdeveniment d’aquestes característiques, s’ha rebutjat l’ajuda de grans empreses per posar l’organització en mans d’un equip de voluntaris. Inspirats per aquest fet, una quarta part dels inscrits s’ha ofert també per ajudar en tasques de voluntariat. D’aquesta manera Amical Wikimedia ha volgut ser coherent entre els valors que defensa en projectes com la Viquipèdia, que tothom edita lliurement, i la resta d’actes que organitza, tal i com ha reconegut la directora del programa d’esdeveniments de la Fundació Wikimedia, Rachel Farrand en l’acte de tancament.

Un altre dels aspectes del moviment wiki és el foment de la diversitat. En aquest sentit, la política de beques ha permès que el 20% dels registrats fossin dones, el doble del percentatge habitual en aquests àmbits. S’ha fet un esforç per acollir les necessitats de cadascú, tenint en compte les persones amb necessitats dietètiques especials i les qui celebren el ramadà. També s’ha donat resposta a les famílies amb nens, persones amb mobilitat reduïda o altres necessitats per tal de facilitar que tothom se sentís acollit i a gust a l’esdeveniment. S’ha fomentat la sostenibilitat amb l’ús de vaixelles biodegradables i el reaprofitament del menjar per part de menjadors socials.

La propera edició de la Wikimedia Hackathon tindrà lloc a Praga, capital de la República Txeca, on s’espera que es mantingui l’esperit de la present convocatòria, que tinguin continuïtat els projectes tècnics començats enguany i que les aliances forjades entre desenvolupadors de diferents comunitats donin fruit en col·laboracions a llarg termini.

Tagged on:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *