Com la proposta de drets d’autor de la UE farà mal a Internet i a la Viquipèdia

M0tty, CC BY-SA 3.0.

M0tty, CC BY-SA 3.0.

La proposta de reforma legal de la Unió Europea és una amenaça al nostre dret fonamental de compartir informació lliurement. Ara és l’hora de manifestar-nos.

Wikimedia és una part integral d’un gran moviment d’actors de la societat civil, tecnòlegs, creadors i defensors dels drets humans. Tots ells reconeixen la importància d’una Internet lliure i oberta a la cultura, progrés i democràcia. El nostre moviment treballa per promoure la llibertat en línia en benefici de tothom. Els nostres esforços en aquesta esfera de polítiques públiques són encara més importants en una època de creixents restriccions sobre la llibertat d’expressió i el lliure accés al coneixement arreu, que amenacen directament la missió i visió de Wikimedia i els seus projectes, com la Viquipèdia. Aquest és el motiu pel qual rebutgem rotundament les propostes de directives de drets d’autor de la Unió Europea, i demanem als Membres del Parlament Europeu que reconsiderin tirar endavant amb la versió que el Comitè d’Afers Legals ha adoptat recentment. Estem preocupats perquè aquestes propostes defectuoses perjudiquen el dret a la llibertat d’expressió i la capacitat d’Europa de millorar el benestar dels seus ciutadans en línia. S’espera que dijous 5 de juliol el Parlament Europeu voti si procedeix amb la versió que ha adoptat el Comitè. Si els Membres del Parlament Europeu ho rebutgen, hi haurà una nova oportunitat per esmenar bona part dels requisits negatius que conté la proposta actual. Ara podria ser l’última oportunitat per millorar la directiva. Rebutgem aquesta proposta a causa de les conseqüències perjudicials sobre la llibertat a Internet, l’accés al coneixement i a la col·laboració en línia. Creiem que:

  • El requisit que les plataformes implementin filtres és una amenaça seriosa a la llibertat d’expressió i a la privacitat. La nostra visió fundacional depèn en el lliure intercanvi de coneixement a tota Internet, més enllà de les fronteres dels projectes de Wikimedia.
  • La concessió d’un nou dret exclusiu que permeti als publicadors de premsa restringir l’ús de fragments de notícies dificultarà l’accés i la compartició d’informació sobre fets d’actualitat al món. Així, serà més difícil que els contribuïdors de la Viquipèdia trobin fonts per articles en línia.
  • La proposta no dona suport als drets dels usuaris, no té garanties per salvaguardar el domini públic i no crea excepcions que poden empoderar la població per participar en la recerca i la cultura.

Creiem que l’aplicació d’aquestes mesures farà decréixer significativament la quantitat de contingut a què es pot accedir lliurement. Els costs relacionats amb filtrar preventivament el contingut que pugui violar les directrius àmplies de drets d’autor poden portar a una concentració de determinacions de contingut en un nombre reduït de grans plataformes.

El moviment Wikimedia s’ha oposat a aquesta proposta perjudicial des que el primer esborrany decepcionant es va presentar fa gairebé dos anys, després d’encoratjar inicialment passos preparatoris. Ja llavors, vam avisar sobre les possibles repercussions d’imposar filtres i vam demanar garanties per salvaguardar el domini públic. Més recentment, vam escriure sobre els efectes negatius que la detecció automàtica obligada de contingut tindria sobre la col·laboració i la llibertat d’expressió. Les comunitats Wikimedia d’arreu s’han oposat activament a la reforma sobre els drets d’autor. El maig, les comunitats de la Viquipèdia alemanya i búlgara van mostrar bàners oposant-se a l’Article 13 de la proposta. Diverses organitzacions d’usuaris europees de Wikimedia, incloent-hi els capítols de França, Estònia, Alemanya, Dinamarca i Espanya, van participar en un Dia d’Acció contra la reforma el 12 de juny, escrivint entrades als blogs i piulant amb l’etiqueta #SaveYourInternet. El capítol alemany ha organitzat fins i tot un esdeveniment als carrers de Berlín i més comunitats estan debatent com procedir.

La proposta és una amenaça real a la nostra missió en no aconseguir modernitzar veritablement els drets d’autors ni assegurar-se que la llei es manté al ritme de la realitat. Wikimedia només pot assolir la seva missió quan tothom pot compartir la informació lliurement i contribuir a la col·lecció de coneixement a la Viquipèdia i als seus projectes germans, i quan donem suport a la llibertat i a l’obertura. La proposta xoca amb aquesta missió.

Malgrat que Wikimedia opera llocs web no comercials, que poden aprofitar-se d’exempcions en certes parts de la proposta de reforma, la nostra missió global és molt depenent d’un ecosistema a una Internet lliure i oberta.

Demanem al Parlament Europeu que rebutgi aquesta proposta a la votació de dijous, i que reconsideri l’oportunitat per crear una llei equilibrada i que miri al futur. No és massa tard: pots ajudar a aturar aquesta proposta. Contacta amb el teu Membre del Parlament Europeu a changecopyright.org, i escampa la notícia al món als teus cercles i a les xarxes socials!

Eileen B. Hershenov, Consell General Fundació Wikimedia

Text original disponible en anglès aquí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *