Llengua de signes catalana al Viccionari

Des d’Amical Wikimedia ens ocupem de promoure i difondre la cultura catalana mitjançant els diversos projectes Wikimedia. Sovint s’associa Amical amb la Viquipèdia, però la realitat és que la Viquipèdia és només un dels projectes de coneixement lliure que abastem (si bé el més conegut). Un d’ells  és el Viccionari, el diccionari lliure i multilingüe en català.

També se sol associar Amical amb la llengua catalana, però en realitat ens ocupem de qualsevol aspecte relacionat amb la nostra cultura. I la llengua de signes catalana, tot i no estar lingüísticament relacionada amb el català oral, sí que forma part de la nostra cultura. En aquest sentit, durant les últimes setmanes hem estat engegant un projecte per ampliar els continguts en llengua de signes catalana al Viccionari.

Signar” en llengua de signes catalana

La llengua de signes catalana (LSC) és una llengua natural pròpia de Catalunya parlada per unes 25.000 persones, de les quals aproximadament la meitat són sordes. Tot i estar reconeguda pel Parlament des del 2010, es tracta d’una llengua minoritària però prou viva dins la comunitat sorda; a diferència del que ocorre amb les llengües orals, la LSC és l’única llengua de signes de Catalunya.

A mitjan abril d’aquest any ens vam posar en contacte amb el Centre d’Estudis de la LSC de la Universitat Pompeu Fabra. Donat que  ja feia un temps que volíem iniciar un projecte amb aquesta llengua, la institució ens va donar l’assessorament necessari per dur-la a terme. Durant les següents setmanes, vam realitzar un buidatge dels vídeos del vocabulari bàsic de la LSC publicat per la Direcció General de Política Lingüística sota llicència Creative Commons  Compartir Igual, perfectament compatible amb la llicència del Viccionari.

Després de dos mesos, hem passat de tenir menys de cent entrades en LSC a tenir-ne prop de 1.000. La llista completa de signes està disponible al següent enllaç: https://ca.wiktionary.org/wiki/Categoria:Glosses_en_llengua_de_signes_catalana. La inclusió de la LSC en un diccionari té una complicació important, i és que no hi ha cap convenció universal per a l’ordenament i la representació escrita d’un signe. Nosaltres, amb l’aprovació de la comunitat de voluntaris que editen el Viccionari, vam decidir utilitzar glosses, és a dir, representar-hi el signe utilitzant la paraula (o paraules) més properes en català. Aquest sistema té els seus problemes, però facilita enormement la cerca de signes.

Si bé estem molt orgullos d’haver arribat fins aquí, això és només el principi. A banda de voler incorporar més signes, també estem preparant un sistema per classificar els signes basant-nos en els paràmetres fonològics propis de la LSC com, per exemple, la configuració manual del signe. Un proper pas natural és també la col·laboració amb institucions del País Valencià per incorporar-hi la llengua de signes valenciana, que té la seva pròpia singularitat i no es considera un dialecte de la LSC.

Sobre el Viccionari

Logo del Viccionari

Actualment aquest projecte Wikimedia en català, constituït com a recull lexicogràfic, té més de 400.000 accepcions de mots en català, però també d’altres llengües, i inclou flexions gramaticals, de gènere i de nombre, etimologies, pronunciacions, locucions, sinònims i antònims, etc. De la mateixa manera que la Viquipèdia, és una plataforma editable per qualsevol persona i està sotmès a les llicències Creative Commons Reconeixement i Compartir Igual.

Si voleu estar a l’aguait sobre el progrés del projecte, seguiu-nos al Twitter del @Viccionari. I si us interessen les llengües de signes i ens voleu ajudar, podeu enviar-nos un correu electrònic a comunicació@wikimedia.cat. Esperem que aquesta tasca sigui un pas més en la obertura a la diversitat lingüística del nostre territori!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *