Nova coordinadora de projectes d’Amical Wikimedia: Esther Solé i Martí

Ens complau comunicar-vos que a partir d’avui l’Esther Solé i Martí és la nova coordinadora de projectes de l’Associació Amical Wikimedia. Després d’un rigorós procés de selecció entre els diferents candidats, i amb la màxima transparència i participació possible de la nostra comunitat de membres, el comitè de selecció de l’entitat ha optat per ella pel fet de comptar amb un profund coneixement de la comunitat com a voluntària, l’experiència en l’edició a diferents projectes germans Wikimedia a part de la pròpia Viquipèdia, així com la seva capacitat de discurs en pro del coneixement i la tecnologia lliures en llengua catalana i a través del foment del voluntariat.

Qui és l’Esther Solé?

Esther Solé i Martí és historiadora d’art catalana, professora universitària i membre d’Amical Wikimedia des de l’any 2013. D’origen mollerussenc, es doctorà l’any 2015 amb la tesi L’Art i la vida artística a les terres de Lleida, 1875-1936: lectura sistèmica d’una perifèria i fou la primera viquipedista resident del sud d’Europa al Museu d’Art Jaume Morera de Lleida.

Enric (CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons)

La seva implicació en el sector GLAM (acrònim anglès de «Galleries, Libraries, Archives, and Museums») és més que consolidada tant a nivell professional com a nivell d’activisme cultural. Ha exercit com a documentalista i comissària d’exposicions al Museu de Lleida, al Museu Comarcal de l’Urgell-Tàrrega i al Museu d’Art Jaume Morera entre d’altres, a banda d’haver participat en estudis públics acadèmics sobre modernisme. En aquest mateix àmbit, com a voluntària d’Amical ha participat en desenes de tallers d’edició, seminaris, conferències internacionals i viquiprojectes de diferent abast on la cultura i pràctica viquipedista han estat l’eix central.

En paral·lel a la seva nova posició com coordinadora de projectes de l’associació, l’Esther Solé continuarà exercint la seva tasca de docent acadèmica a la Universitat de Lleida. També en el sentit educatiu ja ha demostrat prèviament solvència com a voluntària, atès que ha dut a terme diverses iniciatives d’introducció al coneixement lliure, la Viquipèdia i els seus projectes germans en espais d’educació secundària i actualment integra activitats d’edició a la Viquipèdia a les seves assignatures d’ensenyament superior —durant les quals l’alumnat crea i millora articles enciclopèdics sobre art català i arquitectura d’època contemporània.

L’engranatge final al nou Pla Estratègic 2019-2024

La incorporació laboral de l’Esther Solé a l’organigrama i activitat d’Amical Wikimedia se circumscriu en el marc del recentment aprovat Pla Estratègic 2019-2024, elaborat de manera participativa durant el primer semestre de 2019 per la comunitat de l’associació i amb el suport i interacció de la comunitat viquimedista en català.

El document final d’aquest pla estableix l’horitzó d’Amical durant els cinc anys vinents i té en compte la incertesa pel que fa a l’exponencialitat en el desenvolupament de l’era digital i l’accés al coneixement en línia. Està estructurat en 5 eixos fonamentals: Comunitat, Comunicació, Contingut, Accessibilitat i Lectures. Entre les diverses mesures centrades al llarg de cada eix, hi destaquen el reforçament de discurs pel que fa a la sobirania digital i el coneixement lliure en català, el rol de la comunitat Wikimedia en català en el panorama internacional, l’estimulació de les noves generacions i perfils femenins en el voluntariat viquipedista, l’augment de lectures distribuït a tot el territori de parla catalana, el creixement de projectes educatius en l’àmbit de la secundària i l’estabilització institucional en l’àmbit universitari, però també el creixement dels projectes germans Wikimedia en quantitat i el de la Viquipèdia en articles de qualitat i accessibilitat d’infraestructura.

Xavier Dengra (CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons)

La tasca de l’Esther pren el relleu de la que l’Àlex Hinojo va exercir a l’entitat entre els anys 2012 i 2018. Esdevindrà un nou pal de paller en la interacció amb la comunitat i en la coordinació dels nous projectes de l’entitat. Per una banda, donarà el suport necessari per engrescar i empoderar els voluntaris i les institucions per tal de fer possible que —mitjançant actes, esdeveniments i col·laboracions— el coneixement lliure en català pugui esdevenir cada dia més central en la nostra societat, en formes que no siguin purament enciclopèdiques i amb abast global. Per l’altra, i tot seguint amb el plantejament estratègic i els plans d’activitats anuals de l’associació, estimularà que tant l’edició com la lectura dels projectes Wikimedia en català esdevinguin cada cop més normalitzades i adaptades als territoris on n’és pròpia la llengua i més enllà.

Si voleu desenvolupar cap col·laboració amb l’entitat, podeu posar-vos-hi en contacte a través del correu coordinacio@wikimedia.cat.

Volem també aprofitar aquesta publicació per agrair a totes les persones que ha participat voluntàriament en el comitè de selecció, de la mateixa manera que a tots els candidats que van decidir participar de l’oferta laboral.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *