El Tribunal d’Estrasburg ha accelerat el procés legal contra el bloqueig de la Viquipèdia a Turquia

El Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH) ha decidit fer un gran pas a l’hora de donar prioritat al nostre cas, tot assenyalant-ne la importància pública que té i reforçant la nostra esperança que una decisió final podria crear un nou precedent sobre com es comparteix  la informació en línia i com actuen els estats que intenten limitar el lliure intercanvi d’informació.


Ahir la Fundació Wikimedia i totes les organitzacions que en formen part -inclosa Amical Wikimedia- vam rebre una molt bona notícia: el Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH) ha comunicat al govern turc el cas presentat per aixecar el bloqueig de la Viquipèdia a aquest país. A més a més, li ha donat prioritat només dos mesos després que el cas fos declarat. El tribunal només dona la condició de prioritaris als casos més importants, seriosos i urgents, cosa que mostra l’impacte crític que aquest assumpte podria tenir en la contenció de la censura governamental a internet.

Fa dos anys el govern turc va bloquejar la Viquipèdia. Creiem que l’accés lliure al coneixement i la llibertat d’expressió són drets humans fonamentals, i en bloquejar la Viquipèdia, el govern turc va violar els drets de tots els residents del país. Després d’extensius debats amb el govern turc i de portar la nostra petició als tribunals turcs, no ens va quedar altra opció que portar-la al TEDH.

La nova condició que el tribunal ha atorgat al nostre cas és important per diverses raons. En qualificar el nostre cas de prioritari, segurament es resoldrà més ràpid que el que seria normal. Els casos presentats al TEDH a vegades han d’esperar mesos o fins i tot anys per arribar on ara som. El govern de Turquia té fins a finals d’octubre per presentar les seves observacions sobre el cas al tribunal. Esperem que aquest cas ratificarà els drets fonamentals de les persones a la llibertat d’expressió. Per altra banda, aquest cas també podria ajudar a establir un precedent quant a decisions futures pel que fa a governs que limiten l’accés a la informació, i arriba just en un moment en què hem pogut observar un augment de la censura a internet per part de diversos governs a nivell global.

Per què és important?

La Viquipèdia és escrita per i per a persones de tot el món. És una font de coneixement completament lliure i gratuïta, i qualsevol persona al món hauria de ser lliure de contribuir-hi coneixement. De la mateixa manera, tothom hauria de ser lliure de llegir-ne les pàgines i aprendre més sobre el món que els envolta. Però no tothom pot fer-ho. I quan la Viquipèdia i altres fonts de coneixement lliure es censuren i bloquegen en algunes parts del món, tots en patim les conseqüències. La gent vivint a les àrees afectades perden accés a una de les meravelles del món modern i són obligades a renunciar a milions temes que podrien inspirar innovació i creació. La resta del món perd les perspectives de les persones d’aquests llocs —les seves històries, cultures, i fonts úniques de coneixement creades i mantingudes al llarg de mil·lennis.

Les persones es mereixen l’oportunitat de descobrir per elles mateixes dades sobre el món on viuen. Es mereixen la possibilitat de retornar el favor i contribuir la seva perspectiva i visió del món al coneixement digital comú que tots compartim. Quan qualsevol coneixement lliure es censura, tots en sortim perdent.

Així doncs, instem el govern turc a desbloquejar la Viquipèdia i permetre que els habitants de Turquia i de qualsevol altra part del món puguin, de nou, compartir i participar al coneixement lliure en aquest territori.
Si creus en la nostra causa, aquí tens dues coses que pots fer:

  • Utilitza les etiquetes de Twitter #WeMissTurkey i #UnblockWikipedia perquè tothom sàpiga que dones suport als esforços per desbloquejar la Viquipèdia a Turquia.

Per consultar la declaració formal de la Fundació Wikimedia sobre la decisió del TEDH per accelerar el nostre cas legal, vegeu la nota de premsa original en anglès.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *