La Viquipèdia assoleix el repte d’enllaçar 100.000 dels seus articles amb els de l’Enciclopèdia Catalana

La vinculació a través de la base de dades lliure Wikidata permet que la GEC arribi al nivell de registres d’autoritat com VIAF o DOI

La participació de 68 voluntaris viquipedistes ha permès assolir el repte d’enllaçar 100.000 articles de la Viquipèdia en català amb els de la Gran Enciclopèdia Catalana en menys d’un mes, cinc dies abans del límit establert, que era el 17 de setembre. Tot partint de les 44.108 entrades que ja estaven vinculades i amb un ritme de més de 2.200 aparellaments per dia, el Viquirepte GEC ha situat la segona enciclopèdia en català amb més articles al nivell de registres d’autoritat de renom internacional com VIAF o DOI.

Aquesta fita és només un pas més vers un corpus de coneixement i de dades més compacte i verificable, que dona encara més valor als articles d’ambdues enciclopèdies. Les millores no afecten només als articles en català, sinó en les més de 300 versions idiomàtiques de la Viquipèdia que es connecten a través de la base de dades Wikidata, un dels projectes germans de l’àmbit Wikimedia.

Diversos volums de la Gran Enciclopèdia Catalana

La presència de la Gran Enciclopèdia Catalana a la Viquipèdia i els seus projectes germans ha fet un salt qualitatiu més que notable gràcies a aquest projecte. Imatge: CC0 Wamito, via Wikimedia Commons.

El repte s’ha dut a terme a través d’una de les noves eines que voluntaris impulsen per facilitar les tasques de millora de la Viquipèdia. És el cas de l’aplicatiu Mix’n’match, desenvolupat pel científic i desenvolupador alemany de la Universitat de Cambridge Magnus Manske, que converteix en un joc la tasca de relacionar els elements. Amical Wikimedia, l’entitat de foment de la Viquipèdia en català i que ha coordinat l’organització del repte, agraeix la tasca dels voluntaris i anima a seguir col·laborant-hi amb nous emparellaments fins completar el corpus de 320.825 entrades de la GEC.

Viquiprojecte Patrimoni 2019

En aquests moments hi ha un altre projecte destacat: el Viquiprojecte Patrimoni 2019. Durant aquest mes de setembre Amical Wikimedia s’ha posat com a objectiu contribuir a la preservació dels treballs de rajola de València, especialment els retaules devocionals o plafons de temàtica tradicional instal·lats a les façanes dels edificis. Per això promou que els voluntaris viquipedistes endrecin i millorin la informació disponible tant pel que fa als articles, com a les fotos o la informació que es pot trobar a Wikidata.

Aquests treballs de rajola són un bé patrimonial del País Valencià i recentment incorporat com a patrimoni etnològic a molts catàlegs d’aquest territori. No obstant això i malgrat la seva presència a l’imaginari popular, la preservació d’aquests elements és molt desigual i el risc de desaparició d’alguns d’ells, prou elevat. Com sempre, el projecte i la participació oberts a tothom.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *