Estirant el fil cada diumenge

El diumenge de les referències.

Un article de la Viquipèdia és una llista de referències embolicada amb paper de regal. Quan una persona, posem pel cas un lector de la Viquipèdia, es vol capbussar en un tema que encara no coneix, no sempre sap per on començar. La funció de la nostra enciclopèdia en línia és oferir un primer tast d’informació que cobreixi els aspectes fonamentals del tema, però sobretot guiar l’usuari cap a fonts fiables que li permetin seguir ampliant els seus coneixements.

Tota aquesta col·lecció de webs especialitzats, llibres escrits per experts i bases de dades oficials que segurament ja heu vist als nostres articles ha ajudat molt a consolidar la fiabilitat de la Viquipèdia en l’última dècada i mitja. Avui en dia, moltíssimes entrades de la nostra enciclopèdia tenen referències, especialment les més significatives i les més visitades. L’ús de referències també ha contribuït molt a hissar la Viquipèdia en català a la primera posició segons la qualitat dels 1.000 articles més importants.

Tanmateix, encara hi ha massa articles que tenen un nombre de referències insuficient o fins i tot no en tenen cap. Malgrat que són una minoria en termes relatius (entre un 5% i un 10% segons com els comptem), en termes absoluts estem parlant de desenes de milers d’articles amb aquesta greu deficiència. Alguns es van escriure quan a la Viquipèdia encara no hi havia el costum de posar fonts als articles i han romàs així des d’aleshores. D’altres han estat creats per usuaris novells que no estaven al corrent de la necessitat d’afegir-hi referències. I encara d’altres han estat redactats per usuaris experimentats que anaven a posar les fonts més tard i se’n van oblidar. És igual. El cas és que és un problema gros i cal arreglar-lo.

Per això, el febrer del 2021 vaig llançar el Viquiprojecte:El diumenge de les referències. És una activitat lúdica i alhora competitiva en la qual cada setmana es tria un tema, generalment a l’atzar, i el diumenge tots els participants es dediquen a anar referenciant articles sobre el tema en qüestió. Per cada entrada referenciada, els usuaris obtenen un punt a la classificació i, a final de cada any, els tres primers usuaris reben un petit premi.

Aquest viquiprojecte ha tingut un gran èxit, amb 4.027 articles referenciats en un any i mig i 2.185 des del principi d’aquesta temporada. La seva fórmula màgica es basa en la varietat: varietat entre una setmana i l’altra, ja que cada set dies hi ha un tema nou, però també varietat entre els articles d’una mateixa setmana, ja que temes amplis com «Tunísia», «Terra» o «Entitats de Catalunya» permeten que cada usuari agafi els subtemes que més li interessin i els que coneix millor.

A aquest ritme, d’aquí a quinze anys podríem tenir tots els articles de la Viquipèdia amb un mínim de referències. Pot semblar un període molt llarg, però per posar-lo en perspectiva, fa quinze anys allò que era excepcional era trobar un article que sí que tingués referències, així que hem progressat molt en aquest temps.

Siguem una mica més ambiciosos i marquem-nos com a objectiu arribar al 2030 amb tots els articles mínimament referenciats. Arribar al 2030 amb una enciclopèdia que en cada article tingui fonts fiables que permetin al lector estirar el fil de les referències i continuar la seva aventura d’aprenentatge. Arribar al 2030 sent la primera edició lingüística de la Viquipèdia en la qual totes i cadascuna de les entrades tinguin com a mínim una referència.

Amb la vostra col·laboració, aquest somni pot ser una realitat i podem avançar cap a un model de coneixement lliure que no només ens permeti consultar i compartir la informació sense restriccions legals, sinó que també sigui «lliure» en el sentit que empoderi els lectors a seguir aprenent pel seu compte gràcies a les eines i les fonts que li hem proporcionat. Ens hi ajudeu?

Tagged on:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *