La nova junta d’Amical Wikimedia aposta per reforçar l’activisme pel català

Símbols il·lustrats per Jasmina El Bouamraoui i Karabo Poppy Moletsane
Símbols il·lustrats per Jasmina El Bouamraoui i Karabo Poppy Moletsane

El passat 8 de juliol tingué lloc una Assemblea General Extraordinària que va servir per a ratificar l’elecció de la nova Junta que presidirà l’entitat pel període 2023-2025. Després de la presentació de candidatures, el període de votacions i la proclamació de resultats, es va presentar una candidatura en aquesta nova convocatòria electoral. Així, la nova junta estarà formada per Núria Ribas Valls a la presidència, Daniel Gil Solés a la secretaria, Lluís Madurell Alemany com a tresorer, i finalment les tres vocalies les ocuparan Núria Ferran-Ferrer, Yolanda Núñez i Àlex Hinojo.

Les línies generals d’aquesta Junta s’articulen en sis grans eixos: comunitat, llengua, coneixement lliure, projectes, diversitats i internacional. En l’àmbit de la comunitat, hi destaca especialment la voluntat d’impulsar l’esperit assembleari de l’associació, promovent una major participació activa de totes les persones associades, tant en la governança com en l’organització i participació en les activitats, a través de grups de treball i comissions temàtiques. La nova junta també s’ha proposat redactar el Reglament de Règim intern i adaptar el Protocol antiassetjament al Codi Universal de Conducta de Wikimedia. En l’àmbit estratègic també cal fer esment de la redacció d’un Pla Estratègic de Transformació 2024-2030, que serveixi de fonament per a l’enfortiment de l’entitat i en garanteixi la seva viabilitat. 

En segon lloc, pel que fa a l’eix temàtic de la llengua, la nova junta vol reforçar la presència d’Amical com agent actiu en defensa del català, especialment en el context d’emergència lingüística actual, i al mateix temps promoure i participar en projectes i iniciatives de promoció de la llengua catalana, especialment en l’àmbit digital i audiovisual. En tercer lloc, pel que fa al coneixement lliure, la nova Junta es planteja com a objectiu promoure l’ús de plataformes obertes de coneixement lliure, així com l’ús de les dades obertes enllaçades i la reutilització de contingut lliure. Respecte als projectes, es buscarà recuperar la visibilitat i l’impacte social i mediàtic que van tenir projectes com BiblioWikis, i serveixin per a presentar l’entitat a la societat de manera pràctica i alhora pragmàtica. En cinquè lloc, es buscarà créixer a tots els territoris de parla catalana, així com fomentar la participació de col·lectius minoritzats (joves, dones, etc.) en activitats internacionals del moviment Wikimedia.

Finament, i per acabar, en l’àmbit internacional es busca aprendre dels processos d’aprenentatge en gestió comunitària que estan fent altres comunitats Wikimedia arreu del món, no només pel que fa a dinamització del contingut, sinó també en la gestió de persones, de cures i atenció a la diversitat. La nova junta també pretén participar activament en el discurs global dels moviments en defensa del coneixement lliure, tant en l’ecosistema Wikimedia com més enllà, si escau. Amical, com a organització temàtica, pot servir de model a altres comunitats d’arreu del món, i vol potenciar i cultivar aquest tipus d’intercanvis.

Amical Wikimedia és una organització independent i sense ànim de lucre fundada l’any 2008 que té com a objectiu que la suma de tot el saber humà estigui disponible lliurement en català, i que tot el coneixement sobre la cultura catalana sigui accessible per tothom en qualsevol llengua. Ha rebut el Premi Nacional de Cultura, el Premi Pompeu Fabra de comunicació i noves tecnologies i el premi LletrA de projectes digitals a Internet.

Tagged on:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *