Soft power i la Viquipèdia

El III Viquiprojecte sobre el Brasil se celebra enguany al mes de maig

El poder transversal o soft power és el conjunt d’eines de què disposa un poble per influir en altres, sense recórrer a una acció directa per via política, econòmica o militar.

El pal de paller del poder transversal és la producció artística d’un país. Hi ha altres punts forts, com el folklore o la gastronomia. També hi entren aspectes que ni tan sols han necessitat la mà de l’home, com ara el clima o la riquesa natural. El “poder suau” recollirà el degoteig constant d’aquests inputs i els cuinarà lentament, n’extraurà les consideracions positives i les consolidarà en trets distintius innegables: valors fonamentals d’aquella nació i la seva gent.

Posem d’exemple el Brasil. Lluny de ser una potència política de primer ordre, la seva rellevància en l’imaginari cultural universal l’ha situat com un dels països més reconeixibles. Quatre notes basten per distingir una cançó de bossa nova, quatre tocs de timbal ens fan venir ganes de Carnaval i quatre adolescents jugant a futbol amb samarreta groga ens recorden els èxits de la canarinha. No cal res més.

Els Països Catalans, tot i el llast que patim, també hem fet del poder transversal la nostra millor eina comunicativa: la cuina mediterrània, el modernisme, les colles castelleres, Falles, Sant Jordi, el tiqui-taca… En l’entorn wiki, on la comunitat catalanoparlant és molt ben considerada, també explotem el soft power: ferms defensors de la nostra llengua, forts en el moviment associacionista i col·laboratiu, vibrants, sempre en primera línia davant de qualsevol novetat tecnològica, som pencaires i oberts. Ens agrada escriure sobre la nostra història i cultura, però som amplament receptius amb les foranies.

Organitzar un viquiprojecte sobre el Brasil, el tercer ja, té diversos objectius. La música és el gran estendard artístic del país, però a la Viquipèdia tenim un enorme buit d’intèrprets. La selecció d’aquestes biografies és paritària, per tant, podem reduir el biaix de gènere; així com el biaix eurocentrista. Generar contingut ha d’ajudar a difondre la cultura brasilera a casa nostra i a bastir ponts amb la comunitat que hi resideix, cada cop més activa. També podem ajudar a vèncer la reticència que els nouvinguts brasilers puguin tenir envers el nostre idioma. Per últim, enfocar-nos en l’univers musical, que transporta una forta càrrega sentimental, pot ajudar a atreure nous editors i lectors.

Si us abelleix, aquí teniu l’enllaç per poder participar del Viquiprojecte:Músics del Brasil. Obert del 5 al 21 de maig de 2023.

Per: Cataleirxs

Tagged on: ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *