II Jornada Internacional GLAM+Wikiverse+GENDER a Barcelona

Unes 75 persones (i més de 50 més via streaming), incloent-hi viquipedistes, investigadors acadèmics i personal vinculat a biblioteques i museus, van participar aquest passat dimecres dia 6 de juny en la II Jornada Internacional GLAM+Wikiverse+GENDER, que es va celebrar a la Facultat d’Informació i Mitjans Audiovisuals de la Universitat de Barcelona, amb Amical Wikimedia com una de les entitats col·laboradores en l’organització. La jornada, finançada per la Wikimedia Foundation, tenia com a objectiu reflexionar i compartir experiències sobre les possibilitats dels projecte GLAM en l’entorn Wiki i amb perspectiva de gènere.

Inauguració de la jornada a càrrec de Núria Ferran-Ferrer, Miquel Tèrmens i Agustí Alcoverro

Quant a les ponències, va obrir foc la doctora Lucy Hinnie mitjançant una intervenció enregistrada en vídeo, ja que no va poder ser-hi presencialment per una qüestió de salut. Hinnie va explicar la seva experiència com a viquipedista resident a la British Library del 2021 al 2023, amb les dificultats afegides que suposa treballar en una institució governamental, en un país que no té una política clara sobre l'”open access” i que se sent incòmode en qüestions com la descolonització. Malgrat això, va mostrar-se satisfeta, per exemple, del resultat d’activitats com xerrades de representants indígenes al personal de la biblioteca.

Seguidament, Javier Pantoja Ferrari i Ricardo Alonso Maturana van explicar el funcionament del “graph” del web del Museu del Prado, a Madrid. Segons van explicar, l’element clau és que el web està orientat a la col·lecció del museu, i no a d’altres elements (com ara les activitats, la venda d’entrades, etc.). Així es pot accedir a tota la informació de més de 20.000 obres, i els textos descriptius de les fitxes estan vinculats a la Viquipèdia i Wikidata, per generar els contextos de forma automàtica.

La doctora Marta Delatte va enfocar la seva ponència en la Viquipèdia com un espai de record compartit, col·lectiu, en el sentit que sempre està actiu i sovint és conflictiu. Tenint en compte, a més, que com a enciclopèdia no deixa de seguir paràmetres definits al segle XVIII sobre què és coneixement, va considerar que la neutralitat sovint és, en realitat, normativitat. Una normativitat que cal desafiar per promoure records col·lectius diversos i inclusius.

La taula rodona amb representants de les viquipèdies de les llengües oficials a l’Estat.

A continuació, va ser el torns dels representants de les viquipèdies en les quatre llengües oficials de l’Estat en format de taula rodona. Entre d’altres coses, es va constatar que la manera d’incidir en l’àmbit GLAM i de gènere està condicionada per l’estructura de què es disposi: així, per exemple, Wikimedia Espanya i Euskal Wikilarien Kultura Elkartea disposen d’equips professionals de quatre i cinc persones respectivament, mentre que Galipedia ni tan sols disposa d’una associació realment activa. En una situació intermitja, Núria Ribas, presidenta d’Amical, va explicar com en el cas català la feina es fa bàsicament amb voluntaris. Igualment, va destacar que la comunitat respon molt bé sobretot amb el format de repte, i va recordar que en tot just un mes es van aconseguir les més de 400 biografies que feien falta per arribar a les 40.000 dones.

La jornada la va tancar Tila Capeletto, responsable del programa de Gènere de la Wikimedia Foundation, que va repassar diferents iniciatives dutes a terme els darrers anys. Una de les dades que va donar va ser que, globalment, només el 20% de les biografies de dones disposen de la corresponent imatge i com, en aquest sentit, dins la campanya #VisibleWikiWomen s’ha creat una guia per a institucions culturals.

La jornada es va complementar a la tarda amb una sessió interna de treball del projecte Women and Wikipedia. Podeu consultar el programa sencer de la jornada aquí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *