Per segon any consecutiu des del Consell Comarcal del Baix Empordà estem explorant les potencialitats de la viquipèdia per tal de difondre i preservar el nostre patrimoni gastronòmic amb l’objectiu de potenciar l’ocupació dels sectors gastronòmic i agroalimentari. Per tal de realitzar aquest projecte rebem l’assessorament tècnic de l’associació Amical Wikimedia, organització independent sense ànim de lucre que promou la Viquipèdia, els seus projectes germans i el coneixement lliure a dins i fora de la xarxa. I la col·laboració de voluntaris viquipedistes.
Un de les vies principals per potenciar la gastronomia de l’Empordà és millorar la seva presència a internet. Creiem que és important la utilització dels canals de comunicació de les institucions púbiques (webs, blogs, butlletins i xarxes socials) i alhora millorar la presència a la Viquipèdia. Actualment aquest portal és la principal font de consulta de la ciutadania, per exemple la versió en català té una mitjana de 4 milions de visites mensuals. La seva importància augmenta si tenim present que el principal cercador d’internet (Google) en la majoria d’ocasions situa les entrades enciclopèdiques i les fotografies de la Viquipèdia a les primeres posicions.
La base de qualsevol article enciclopèdic de la Viquipèdia són les referencies a fonts fiables que puguin ajudar el lector a verificar la veracitat de l’article i a trobar més informació. Aquestes característiques ens permeten a les administracions liderar la consolidació i ampliació del coneixement de les peculiaritats cultura locals. Sobretot si tenim en compte que els continguts i coneixements que generem les administracions som considerats fonts fiables per a la comunitat de la viquipèdia. A l’hora es segueix la Llei 37/2007, de 16 de novembre, sobre la reutilització de la informació del sector públic, que transposa la Directiva 2003/98/CE del Parlament Europeu.
Exemples d’accions i el seu impacte
Els escassos 23 articles enciclopèdics que parlen exclusivament sobre la gastronomia de l’Empordà reben 1300 visites mensuals. Amb la millora dels articles o la seva creació s’ha aconseguit un impacte molt més alt que moltes accions a les xarxes socials. El segon exemple és l’edició del fulletó turístic sobre la gastronomia de l’Empordà sota llicència Creative Commons que permet la utilització dels textos sempre i quan es citi el Consell Comarcal.
En l’entorn de la Viquipèdia ha servit per 3 coses:
- Ser base teòrica per l’article de la gastronomia de l’Empordà (així fomenten la qualitat i veracitat de l’entrada enciclopèdica)
- Ser una de les imatges de 4 articles permetent que es pugui consultar i utilitzar fàcilment. Per exemple l’article en castellà sobre l’Empordà es visitat una mitjana 900 vegades al mes.
- Ser una referència bibliogràfica que permet als lectors que volen ampliar la informació visitar la nostra web i/o publicacions.
Accions realitzades
A més de la Viquipèdia, s’han implicat diversos projectes germans, com Wikimedia Commons o Viquillibres:
- Ampliació de continguts enciclopèdics a la viquipèdia: per exemple s’han creat i/o modificat 17 articles, com ara la varietat d’escarola de cabell d’àngel típica de l’Empordà.
- Donació de fotografies de qualitat a Wikimedia Commons, com ara l’oli de l’Empordà (ja utilitzada també a la versió anglesa). Per veure totes les fotografies i tríptics, cal anar a la categoria del consell comarcal.
- Cessió i/o creació de receptes amb productes de l’Empordà al viquillibre de receptes.
A més, la Viquipèdia permet controlar l’impacte de les accions mitjançant eines estadístiques facilitant el seguiment i avaluació posterior de les accions.
Com hem treballat
La pauta de treball que hem seguit per dinamitzar les accions és la següent :
- Adaptar les creacions del Consell Comarcal del Baix Empordà a la llicència creative commons per exemple La piràmide d’aliments de l’Empordà amb els texts i fotografies com el Fulletó de Gastronomia del Baix Empordà.
- Promocionar la creació de contingut, per exemple totes les receptes i fotografies del concurs de la cuina.
- Promocionar voluntaris per tal que ampliïn contingut. Com ara viquimaratons. Vam organitzar una viquimarató del vi però no es va realitzar per la falta de quòrum.
Pingback: Baròmetre de l’ús del català a Internet – octubre 2015 | WICCAC
Pingback: Girona serà la capital “wiki” aquest cap de setmana | Amical Wikimedia