Totes les obres pictòriques exposades al Museu ja estan penjades a la xarxa gràcies al projecte engegat per la Biblioteca Museu Víctor Balaguer i l’Amical Wikimedia per fer més accessibles els fons artístics del museu vilanoví.
Es diu avui en dia que tot allò que no es pot trobar a internet no existeix, o com a mínim, no és visible. Amb la intenció de sortir d’aqueta ombra d’invisibilitat la Biblioteca Museu Víctor Balaguer ha posat en marxa un segon projecte amb Amical Wikimedia per anar incorporant gradualment col·leccions artístiques i etnogràfiques del fons del museu a la xarxa. Com a col·leccions públiques del país consideren que han d’estar a l’abast de tothom. Una eina com la Viquipèdia, gran enciclopèdia digital, els permet fer-ho en un entorn en expansió constant. Des del món local s’obre finestres a la xarxa global.
Per poder materialitzar aquesta implementació de dades el Museu compta durant els propers mesos amb tres viquipedistes residents: Elisenda Almirall, graduada en Humanitats (UAB) i Màster en Estudis Comparatius d’Art, Literatura i Pensament (UPF), Montse Medina, graduada en Història (URV), actualment cursant el Màster en Gestió del Patrimoni Cultural (UB) i Marina Padilla, que cursa el quart del Grau de Història de l’art (UB).
L’objectiu general del projecte és donar obertura l’extens i complex contingut d’aquesta antiga institució així com fer accessible les seves valuoses col·leccions des de qualsevol cercador. A gran trets les tasques que es desenvoluparan a Wikimedia Commons (banc de recursos multimèdia lliures) serà la càrrega d’imatges de les obres del fons de la Biblioteca Museu a través dels següents passos: pintura i escultura exposada al Museu; etiquetatge de totes les incorporacions; introducció de la resta de col·leccions exposades a les sales (col·leccions Egipte, Filipines, precolombines, oriental, ceràmica, vidre, arqueologia) i col·leccions desades a les reserves (pintura, escultura, i la resta de tipologies).
A la Viquipèdia es crearà i/o ampliarà l’entrada dels pintors amb obra a la col·lecció prioritzant artistes d’origen vilanoví, es crearà i/o ampliarà l’entrada de les obres destacades de la col·lecció (com per exemple la mòmia Nesi, els samurais de la col·lecció oriental, etc) i es durà a terme un buidatges dels butlletins de la Biblioteca per a referenciar articles. A hores d’ara, ja es pot consultar a través de la Viquipèdia el fons de pintura exposada a les sales del Museu. Del projecte s’han exclòs les col·leccions d’art contemporani per preservar els drets d’autor segons la normativa vigent.
Davant d’aquest enorme projecte, es convida a la xarxa de gent activa de la Viquipèdia a col·laborar de manera oberta per tal d’enriquir més aquest propòsit. L’enllaç a través del qual el trobareu tot el projecte desenvolupat és https://ca.wikipedia.org/wiki/VP:BMVB.
Pingback: D’autora a editora en un clic | Amical Wikimedia