Una viquimarató de nit per la llengua

Viquimarató nit digitalAmical Wikimedia i la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya organitzem aquest divendres el 4 d’octubre, de les 18.00 a les 00.00 hores, al Centre de Documentació de la Direcció General, la I Nit de la Llengua al Món Digital, dedicada al català a la Viquipèdia. L’acte central és una viquimarató, en què diversos voluntaris treballaran per ampliar amb referències fiables els articles sobre la llengua catalana que hi ha a la Viquipèdia. Amical Wikimedia és la branca temàtica de Wikimedia que centra l’atenció en la llengua i la cultura catalanes.

La Viquipèdia és una enciclopèdia lliure mantinguda per la Fundació Wikimedia, una organització sense ànim de lucre. Els més de 15 milions d’articles (dels quals 4 milions són en anglès i 408.439 són en català) han estat escrits col·laborativament per usuaris d’arreu del món, i la majoria poden ser editats per qualsevol persona que pugui accedir al web. Va ser creada el gener del 2001 per Jimmy Wales, i actualment és l’obra de referència més gran i popular a Internet.

Una viquimarató és una activitat en què un grup de viquipedistes es troben físicament en un lloc, que sovint és una biblioteca, per ampliar el màxim possible un article o una temàtica determinada de l’enciclopèdia. És una manera de fer créixer un article d’una manera ràpida i també de socialitzar un viquiprojecte. Els experts proporcionen bibliografia de qualitat, i els viquipedistes només necessiten connexió a Internet, bibliografia, una taula i una cadira.

L’edició en català de la Viquipèdia va ser la segona a crear-se, després de l’anglesa, l’any 2011. El  català ocupa la 15 posició en nombre d’articles a la Viquipèdia. L’edició en català de l’enciclopèdia ha aconseguit el reconeixement de Viquipèdia “perfecta”, gràcies al fet que recull 1.000 articles amb contingut de notable qualitat. Cal destacar, també, que enguany Amical Wikimedia ha estat reconeguda internacionalment per la Fundació Wikimedia i és la primera associació acceptada que té un àmbit territorial que no coincideix amb un estat. La Fundació Wikimedia va obrir la porta a acollir nous models d’afiliació basats en altres criteris com, en aquest cas, en el fet d’abastar i la llengua i la cultura catalanes, seguint el model dels dominis .cat.

Les persones interessades a participar-hi com a viquipedistes es poden inscriure a la mateixa pàgina.

Durant la viquimarató se servirà un sopar fred consistent en productes etiquetats en català.
Dia: 4 d’octubre de 2013, de 18.00 a 00.00 h
Lloc: Centre de documentació de la Direcció General de Política Lingüística, Portal de Santa Madrona, 6-8. Barcelona

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *