Viquiprojecte Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Col·leccions en línia: un lema i un objectiu

Totes les obres pictòriques exposades al Museu ja estan penjades a la xarxa gràcies al projecte engegat per la Biblioteca Museu Víctor Balaguer i l’Amical Wikimedia per fer més accessibles els fons artístics del museu vilanoví.

víctor balaguer vilanovaEs diu avui en dia que tot allò que no es pot trobar a internet no existeix, o com a mínim, no és visible.  Amb la intenció de sortir d’aqueta ombra d’invisibilitat la Biblioteca Museu Víctor Balaguer ha posat en marxa un segon projecte amb Amical Wikimedia per anar incorporant gradualment col·leccions artístiques i etnogràfiques del fons del museu a la xarxa. Com a col·leccions públiques del país consideren que han d’estar a l’abast de tothom. Una eina com la Viquipèdia, gran enciclopèdia digital, els permet fer-ho en un entorn en expansió constant. Des del món local s’obre finestres a la xarxa global.

Per poder materialitzar aquesta implementació de dades el Museu compta durant els propers mesos amb tres viquipedistes residents: Elisenda Almirall, graduada en Humanitats (UAB) i Màster en Estudis Comparatius d’Art, Literatura i Pensament (UPF), Montse Medina, graduada en Història (URV), actualment cursant el Màster en Gestió del Patrimoni Cultural (UB) i Marina Padilla, que cursa el quart del Grau de Història de l’art (UB).

Captura de la pàgina Wikimedia Commons on es poden veure algunes de les obres introduïdes del fons de  la Biblioteca Museu Víctor Balaguer

Captura de la pàgina Wikimedia Commons on es poden veure algunes de les obres introduïdes del fons de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer

L’objectiu general del projecte és donar obertura l’extens i complex contingut d’aquesta antiga institució així com fer accessible les seves valuoses col·leccions des de qualsevol cercador. A gran trets les tasques que es desenvoluparan a Wikimedia Commons (banc de recursos multimèdia lliures) serà la càrrega d’imatges de les obres del fons de la Biblioteca Museu a través dels següents passos: pintura i escultura exposada al Museu; etiquetatge de totes les incorporacions; introducció de la resta de col·leccions exposades a les sales (col·leccions Egipte, Filipines, precolombines, oriental, ceràmica, vidre, arqueologia) i col·leccions desades a les reserves (pintura, escultura, i la resta de tipologies).

A la Viquipèdia es crearà i/o ampliarà l’entrada dels pintors amb obra a la col·lecció prioritzant artistes d’origen vilanoví, es crearà i/o ampliarà l’entrada de les obres destacades de la col·lecció (com per exemple la mòmia Nesi, els samurais de la col·lecció oriental, etc) i es durà a terme un buidatges dels butlletins de la Biblioteca per a referenciar articles. A hores d’ara, ja es pot consultar a través de la Viquipèdia el fons de pintura exposada a les sales del Museu. Del projecte s’han exclòs les col·leccions d’art contemporani per preservar els drets d’autor segons la normativa vigent.

Davant d’aquest enorme projecte, es convida a la xarxa de gent activa de la Viquipèdia a col·laborar de manera oberta per tal d’enriquir més aquest propòsit. L’enllaç a través del qual el trobareu tot el projecte desenvolupat és https://ca.wikipedia.org/wiki/VP:BMVB.

One thought on “Viquiprojecte Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Col·leccions en línia: un lema i un objectiu

  1. Pingback: D’autora a editora en un clic | Amical Wikimedia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *