Biblioteques UAB i Viquipèdia, per què no?

Escrit per Vicenç Allué, cap de la Biblioteca de Veterinària de la UAB

vicencTradicionalment el món universitari ha vist la Viquipèdia amb certa desconfiança. Els continguts que s’incorporen a la Viquipèdia són vàlids? Podem trobar informació acadèmicament fiable? Els bibliotecaris de les universitats ens trobem doncs en un ambient no del tot favorable a la participació en una plataforma de difusió global del coneixement, on tothom pot dir la seva. Però, per altra banda, sí que apostem des de fa temps per les eines d’accés obert del coneixement —moviment Open Access— que des de fa anys va avançant sense aturador per la comunitat científica internacional. Els repositoris digitals que, des de cada universitat o amb cooperació, hem ajudat a construir i gestionar han esdevingut eines claus per la difusió de la producció científica lliure i gratuïta. El nostre DDD ocupa una posició privilegiada a escala europea i mundial.

El cert és que Google s’ha convertit en l’eina de cerca per antonomàsia. Els usuaris de les biblioteques fan servir el cercador, ho vulguem o no, com a una de les fonts d’informació més utilitzades a l’hora de cercar informació. Així les coses, només ens queda situar-nos estratègicament, de manera que els continguts que elaborem estiguin el millor posicionats possible a la xarxa. I entrar a la Viquipèdia és una aposta segura per assolir aquest objectiu.

Inicialment, fa més d’un any, vam contactar amb Amical Wikimedia per portar a terme el nostre projecte de participació a la Viquipèdia en català. Hem de precisar, que aquella trobada inicial va ser molt aclaridora, ja que va permetre aclarir alguns malentesos sobre les possibilitats reals que una eina com la Viquipèdia podia oferir-nos. D’aquesta manera vam reorientar la participació inicial, d’un punt de vista de difusió institucional, a la incorporació fiable de continguts específics singulars dels nostres serveis.

Les Biblioteques UAB disposen d’un Pla Estratègic 2011-2014, on un dels objectius claus resideix en “Potenciar les aliances, externes i internes, per aconseguir recursos i millorar els serveis”, a través de la millora de la seva difusió vers la societat a la qual ens devem. La participació a la Viquipèdia ens permet la promoció dels recursos documentals propis, en paper o digital, i afavorir-ne els seu coneixement i ús. Per això, hem preparat un pla que afecta a totes les biblioteques de la xarxa UAB: les 10 biblioteques i/o unitats del Servei de Biblioteques UAB seleccionaran alguns fons personals o col·leccions especials rellevants. Un membre de cada servei s’encarregarà de la seva descripció i referenciació a la Viquipèdia. A partir d’aquí es generarà una massa crítica de documentació que ens permetrà bastir una primera pàgina sobre les biblioteques UAB, que anirem mantenint i fent créixer amb el temps i dedicació. Una primera mostra de la feina feta fins ara es pot veure en la nostra entrada “Col·lecció de Pragmàtiques del Fons Carandell”.

La tasca tot just endegada no pretén cenyir-se a les nostres col·leccions. La nostra aspiració és poder sensibilitzar a la resta de la comunitat universitària sobre les bondats i beneficis d’aquest projecte global. Un repte que no ens resistim a emprendre, amb l’ajuda dels amics de l’Amical.

Tagged on:

3 thoughts on “Biblioteques UAB i Viquipèdia, per què no?

  1. Pingback: Viquipèdia, també universitària i bibliotecària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *