“La societat s’ha de moure per tenir i mantenir el coneixement”

daniel jose queraltDaniel José Queralto és el primer que va fer clic al botó “modifica” de la Viquipèdia en català. Des de llavors, milers de persones al mes repeteixen aquesta senzilla acció per engreixar cada cop més l’enciclopèdia i posar el coneixement a disposició de tots. Conegut escaquista i informàtic andorrà, reconeix que no era conscient de la importància d’aquell moment ni de què podria representar la Viquipèdia en un futur.

Per aquest gest i per la seva contribució a la Viquipèdia, el passat novembre va rebre el Premi Actuació Cívica, atorgat per la Fundació Lluís Carulla, que distingeix la tasca (generalment poc coneguda, sovint anònima, però exemplar) de persones que sempre han actuat i actuen al servei de la identitat pròpia catalana.

Enhorabona pel Premi Actuació Cívica!

Moltes gràcies, en absolut l’esperava. La meva tasca potser va ser simbòlica a l’inici, però és clar que hi ha força gent que ha treballat molt més per la Viquipèdia.

Com va ser que vas mostrar interès en la Viquipèdia el 2001, quan encara estava en les beceroles?

En aquella època participava en tot de projectes d’informàtica distribuïda, i vaig veure l’inici de la Viquipèdia en anglès. De seguida hi vaig participar, ja que creia que era molt positiu. Realment tenia la esperança, ara ja més que aconseguida, que el coneixement general estigués a l’abast de tothom sense haver de dependre de cap interès. Què millor per aconseguir-ho que mitjançant un projecte de lliure participació que mai podria ser considerat propietat de ningú. Per això és tant important que segueixi sent lliure i s’autofinanciï sense que impliqui cap restricció.

I tu vas ser el responsable que els fundadors de la Viquipèdia obrissin una edició en català, abans que qualsevol altra llengua.

Quan es va començar a parlar de la possibilitat d’habilitar altres idiomes, vaig demanar fer-ho en català, senzillament perquè és la meva llengua principal. No va haver-hi cap inconvenient perquè la filosofia del moviment incloïa automàticament qualsevol idioma.

Eres conscient en aquell moment del què podria representar en un futur la Viquipèdia en català?

En absolut. Ni tant sols quan la Viquipèdia ja era gran i coneguda no li donava cap importància al fet de haver-hi estat a l’inici. I en el fons no té cap importància intrínseca, encara que entenc que sí des del punt de vista representatiu.

 Sobre quina temàtica has escrit principalment?

Sobre qualsevol cosa, pel fet de sentir curiositat cap a altres camps que no he tocat mai massa. Tot i així, sempre he tingut molta més tirada per temes de ciència.

De 0 al 10, quina puntuació li atorgaries a la fiabilitat de la Viquipèdia?

Simplificant, 8-9. Més que suficient per qualsevol consulta habitual. Si un necessita informació acurada sobre un tema, mai s’ha d’anar només a una enciclopèdia generalista, sinó a una font especialitzada.

Però a la Viquipèdia qualsevol hi pot afegir informació. Això no li resta credibilitat?

Precisament perquè tothom hi pot participar hi ha moltes possibilitats que hi hagi informació que no és a altres llocs, que aquesta informació hagi estat revisada més cops i, per tant, pugui ser més acurada, que hi hagi més enllaços cap a temes relacionats que difícilment trobarà a altres llocs, que podrà discutir-ho amb algú si li sembla que s’ha d’afegir o rectificar qualsevol cosa, … En definitiva, la Viquipèdia és una entitat molt viva i amb moltes possibilitats que va més enllà del fet de fer una consulta tradicional.

Per acabar, què et motiva contribuir a la Viquipèdia?

El mateix de llavors. La societat s’ha de moure per tenir i mantenir tot allò que és intrínsecament seu, en aquest cas el coneixement. I això implica la necessitat de col·laborar entre tots, una mica per part de tothom. Si un té una família, ha de col·laborar-hi. Si un està en una família més gran, la societat, ha de col·laborar-hi. Si no, res funciona.

Això s’aplica també a la resta de camps, estiguin o no farcits de gent interessada. I per això val la pena lluitar, per netejar l’interès i que quedi allò que funciona i és positiu.

Tagged on:

2 thoughts on ““La societat s’ha de moure per tenir i mantenir el coneixement”

  1. Pingback: “La societat s’ha de moure per teni...

  2. Pingback: “La societat s'ha de moure per tenir i ma...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *