Estudiants de filologia acaben les seves pràctiques a la Viquipèdia

Durant aquest semestre hem pogut comptar amb l’ajuda de tres estudiants de Filologia Catalana de la UB que han realitzat les seves pràctiques corregint articles de la Viquipèdia. L’experiència ha estat molt positiva tant per a ells com a Amical Wikimedia: durant 200 hores els alumnes han aplicat el seu saber lingüístic per millorar la qualitat de la redacció i esmenar errades de diversos articles prèviament pactats.

Sobre el seu procés d’aprenentatge destaquen tots tres que l’experiència és un bon simulacre del món laboral real, fins al punt que una noia afirmava que “les pràctiques m’han ajudat a decidir el meu futur”. També tenen elogis per a la relació “molt propera” amb la tutora o l’ajuda immediata de tots els membres de la comunitat quan els ha calgut fer alguna consulta. Els punts més negatius es deriven del fet de no tenir sempre els avantatges de la presencialitat, compensats en part per la “llibertat” que tots ells subratllen que tenien a l’hora de treballar.

Aquest temps com a viquipedistes els ha ajudat a canviar en molts casos la imatge prèvia que tenien del projecte. Tal i com declara una de les alumnes: “Abans de començar les pràctiques tenia molts prejudicis. Ara he vist que hi ha gent que vigila què es publica i com es publica”. També afirma que corregir errors és molt més fàcil del que es pensava i anima a altra gent a contribuir amb el seu granet de sorra. Un altre estudiant elogia els articles de qualitat, dient que la majoria d’ells tenia “una redacció excel·lent i cap tipus d’errada”.

Quant als errors més comuns detectats, la gran majoria es deuen a interferències amb el castellà, causades per un mal ús del traductor automàtic (que desaconsellen totalment) o per la influència social d’aquesta llengua: presència de la preposició “a” davant un complement directe, barbarismes lèxics o errors en el règim verbal de determinades construccions. Igualment han coincidit a destacar la tria incorrecta de preposicions davant d’infinitiu, problemes amb els relatius o comes mal col·locades. Recomanen fixar-se en els gerundis (incorrectes quan són gerundis de posterioritat) i els pronoms febles (tant per la seva absència com pels pleonasmes).

En definitiva, ha estat una bona contribució a la qualitat de la Viquipèdia i ens hem quedat amb ganes de més. Moltes gràcies Francesc, Marina i Tere!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *