Hi ha un error a la Viquipèdia

Article de Cesc Prat al Núvol, republicat amb el seu consentiment

Un diumenge a la tarda vaig rebre un missatge electrònic d’un amic. “Hi ha un error a la Viquipèdia –em deia–. Salvador Ribé va ser alcalde de Sabadell del 14 d’abril del 1931 a l’1 de febrer del 1934. I a la Viqui hi diu que ho va ser fins al 1932”. Tenia raó: hi havia un error. Però al cap de cinc minuts de tenir-ne coneixement ja l’havíem esmenat. D’altra banda, resulta que el web del Nomenclàtor de l’Ajuntament de Sabadell i el diari digital iSabadell.cat també arrossegaven el mal any. De manera que tal dit, tal fet: ens vam posar mans a l’obra i el dimarts al matí els dos webs havien corregit la data.

I d’on sortia tot plegat? Com és que hi havia aquella data equivocada? Doncs perquè les persones que havien escrit la biografia de l’alcalde republicà a la xarxa van copiar la informació del llibre Gent nostra als carrers de Sabadell (editat el 1995 per l’Ajuntament de Sabadell i el Consorci per a la Normalització Lingüística). Aquí és on es va generar l’errata i és l’únic lloc on no l’hem pogut esmenar.

Perquè els llibres i els webs els fan persones (humanes, que deia aquell) i tots ens podem equivocar: hi tenim dret i ho fem sovint. I, per molt que ens hi esforcem, no ho canviarem. Ja ho deien els clàssics: “Errare humanum est” i també ho recorda el refranyer: “Qui té boca s’equivoca (i qui té nas es moca)”. Per això és important posar el màxim de filtres per equivocar-nos com menys millor i, sobretot, tenir la voluntat d’esmenar els errors tan aviat com sigui possible. I per sort els mitjans digitals ho permeten.

“Hi ha un error a la Viquipèdia”, sentim sovint. I tant! Molts, n’hi ha. Perquè l’escriuen les persones. També n’hi ha en els llibres. És molt fàcil veure els errors i els punts febles en aquesta enciclopèdia lliure i no pas gaire freqüent defensar-ne les virtuts. A la Viquipèdia hi ha articles pèssims i n’hi ha d’irregulars. Però també conté els que han escrit els millors especialistes d’un tema concret. Tanmateix, és molt fàcil corregir-hi els errors, perquè senzillament tothom ho pot fer.

I ara va la vençuda: com rectifiquem l’error inicial, el que ha provocat els altres, el del llibre, vaja? Doncs, senzillament, no el podem esmenar de cap manera i, a més, és difícil que la publicació es torni a editar mai. Per tant, hi havia un error a la Viquipèdia. I hi ha un error en un llibre. Sí i Sí!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *