Un grup de recerca de la UB millora la presència de la història de l’art i del disseny contemporanis a la Viquipèdia

El Grup de Recerca en Història de l’Art i del Disseny Contemporanis (GRACMON) inicia de nou una col·laboració amb Amical Wikimedia en un viquiprojecte per crear i millorar articles de temàtica relacionada amb la història de l’art i del disseny contemporanis. D’aquesta manera, els alumnes de l’assignatura Grans Corrents del Teatre Contemporani treballaran biografies de dramaturgs, tant catalans com estrangers i els de Mètodes i Fonaments del Treball Historicoartístic, articles com Plini el Vell, Denis Diderot, Vitruvi i obres d’Andrea Palladio i Ghiberti.

Saló principal de la Casa Batlló (Autor: Amadalvarez, CC-BY-SA)

Saló principal de la Casa Batlló (Autor: Amadalvarez, CC-BY-SA)

Per Irene Gras, doctora en Història de l’Art i professora associada de la UB, aquest projecte suposa “tot un canvi en els processos didàctics habituals”, ja que comporta un seguit de novetats en la docència com la “formació pràctica en divulgació del coneixement i ús de tècniques de treball col·laboratiu”. Gras afirma que una de les motivacions del viquiprojecte és “fomentar un projecte de divulgació complet i integrador” sobre aquest camp del coneixement. També destaca que el GRACMON s’ha caracteritzat per ser un dels grups de recerca pioners en l’e-research a Catalunya, amb especial interès en la transferència de coneixement mitjançant l’ús avançat de les TIC.

Gràcies a aquest projecte, es podrà posar en valor i fer accessible a la xarxa el coneixement generat al grup de recerca GRACMON i millorar la presència de l’art contemporani i del disseny a la Viquipèdia, seguint els criteris de qualitat que aquesta marca.

Viquimodernisme: l’antecedent

Un centenar d’alumnes del GRACMON ja van col·laborar amb la Viquipèdia durant el passat curs 2012-2013 per crear i ampliar articles clau sobre modernisme català, els seus pintors, obres i publicacions. “Aquest canvi de paradigma va suposar un replantejament, certament sobtat, en la manera d’afrontar —els alumnes— i corregir —el professorat— una tasca de naturalesa oberta, un work in progress permanent”, explica Esther Solé, viquipedista, historiadora de l’art i coordinadora del Viquiprojecte Viquimodernisme.

Aquest projecte va permetre analitzar com des del món universitari es pot millorar sensiblement la informació existent a Viquipèdia, analitzant i millorant la presència del modernisme a l’enciclopèdia, mitjançant la participació de viquipedistes, professors universitaris i estudiants.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *