Il·lustraciència convida els participants a alliberar la seva obra a Wikimedia Commons

El premi d’il·lustració científica organitzat per l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) inclou en el formulari de participació la opció d’escollir que la obra presentada es pugui alliberar amb una llicència copyleft i publicar a Wikimedia Commons perquè pugui ser utilitzada a Viquipèdia i en altres projectes de coneixement lliure.

logoillustracienciaEnguany l’ACCC convoca la segona edició del Premi Internacional d’Il·lustració Científica Il·lustraciència que premia els millors treballs d’il·lustració de temàtica científica i divulgativa i que té com a objectiu donar visibilitat a aquesta disciplina i ser un punt de referència tant per als il·lustradors com per als editors. Hi haurà un premi del jurat, un escollit per participació del públic i hi haurà també premis per als estudiants participants amb els propòsit d’ajudar-los a aprofundir en la seva formació. A més les 40 obres seleccionades participaran en una exposició i se’n farà un catàleg. Fins al 14 d’abril hi ha temps per presentar-s’hi (vegeu bases i calendari) i a partir del dia 30 del mateix mes se sabrà quines són les obres seleccionades.

Una de les novetats d’aquesta segona edició és que els participants, en el moment d’inscriure’s, poden marcar una casella on escullen que la obra amb la que participen pugui ser alliberada amb una llicència Creative Commons Reconeixement Compartir Igual 3.0 que permetrà que qualsevol persona o entitat en faci ús per reproduir-la o per a crear-ne obres derivades. I alhora escull que es pugui publicar a Wikimedia Commons, el repositori de fitxers multimèdia lliures (més de 20 milions de gràfics, sons i vídeos actualment) que fan servir les wikipedies en qualsevol llengua. D’aquesta manera l’ACCC promou que l’expressió visual del coneixement científic sigui posada a l’abast de la societat per fer-ne ús.

La col·laboració de l’ACCC amb el moviment Wikimedia ja es va iniciar la tardor passada amb la co-organització conjuntament amb Amical Wikimedia, l’Escola Superior d’Art i Disseny La Llotja i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona d’una Viquimarató per millorar continguts sobre Il·lustració Científica a la Viquipèdia en el marc de la iniciativa wikiArS. El paper de l’ACCC va ser especialment important per reunir un grup de professionals en una sessió prèvia de wikidiagnòstic on es va avaluar què hi havia i què faltava a l’enciclopèdia lliure sobre el tema.

Ara cal la resposta dels il·lustradors, la seva generositat per respondre positivament a la invitació i contribuir amb el seu treball a que el coneixement humà estigui més a l’abast de tothom i sigui més comprensible, fent que la seva obra arribi a l’audiència massiva d’usuaris de la Viquipèdia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *