Joan Miró i la Viquipèdia s’enamoren

Esther Solé, viquipedista resident de la Fundació Joan Miró

Una de les relacions més fructíferes entre la comunitat viquipedista catalana i les institucions GLAM (de l’anglès Galleries, Libraries, Archives and Museums) s’ha esdevingut a la Fundació Joan Miró de Barcelona. Estem davant d’una petita història d’amor entre pioners del GLAMwiki.

Escenejant un codi QR

Escenejant un codi QR de la Viquipèdia a l’exposició 
“Joan Miró i l’escala de l’evasió”

Els primers contactes van començar el setembre de 2011, quan la Fundació va incloure la tecnologia de la QRpedia a l’exposició “Joan Miró i l’escala de l’evasió”. Per tal que la informació sobre les 17 obres més destacades de l’exposició estigués disponible a la Viquipèdia en diversos idiomes, es va dur a terme una marató d’edicions, seguida d’una campanya de traduccions a diferents idiomes.

D’aquesta experiència, on principalment participaren core editors, es van treballar els 17 articles proposats, se’n van crear aproximadament 50 de nous i es va obrir un ventall de traduccions d’entre 2 i 50 idiomes, que van permetre que durant el temps que l’exposició va estar oberta al públic es registressin més de 12.000 lectures dels codis QR de les cartel·les. Aquest fou l’inici d’una gran amistat, la constatació que amb una comunitat de voluntaris motivats i una bona predisposició per part de la institució acollidora, els projectes GLAMwiki poden donar bons resultats. Tanmateix, un cop finalitzada l’experiència, cadascú va seguir el seu camí.

El retrobament va tenir lloc dos anys després, ja que l’Espai 13 de la Fundació Joan Miró, un espai expositiu pensat per presentar l’obra d’artistes joves i emergents, celebrava el seu 35è aniversari. Aquesta circumstància ens va semblar una bona ocasió per tornar a treballar junts i, davant la perspectiva d’una exposició commemorativa d’aquest 35è aniversari, es va dur a terme una altra marató d’edicions. Aquesta viquimarató ha resultat ser la més llarga fins al moment (35 hores) i on hi va haver la feliç coincidència que es va crear l’article 400.000 de la Viquipèdia en català.

En aquest esdeveniment, els core editors de la Viquipèdia en català es van mesclar amb una legió de nous usuaris provinents d’entorns universitaris i de l’àmbit de les belles arts, els quals van crear 121 articles nous —tant en català com en castellà, anglès i fins i tot francès— sobre diversos artistes i comissaris de les exposicions que han tingut lloc a l’Espai 13 al llarg d’aquests 35 anys de trajectòria. A més, l’idil·li entre la Viquipèdia i la Fundació Joan Miró ha fet un clar pas endavant quan els viquipedistes s’han vist mencionats als agraïments del catàleg de la mostra i quan a la primera sala de l’exposició es té un record per la viquimarató que permeté que tots els artistes participants a la mostra tinguessin un article a la Viquipèdia en diversos idiomes.

Un moment de la Viquimarató de 35 hores dedicada a l'Espai 13

Un moment de la Viquimarató de 35 hores dedicada a l’Espai 13

Ens agradàvem, i a finals de 2013 vam decidir formalitzar la nostra relació. La primera acció que es va dur a terme fou una auditoria de l’estat dels continguts mironians a la Viquipèdia en general, per tal de determinar línies d’actuació. Aquestes es concretaren en la incorporació d’una viquipedista resident a la Fundació, que durant 8 setmanes va treballar en l’obertura dels continguts que es generen a la institució per tal de millorar tant la presència com la qualitat del coneixement sobre Joan Miró i la seva obra que es troba disponible a la Viquipèdia en diversos idiomes. Aquesta tasca tindrà el seu punt culminant el proper 10 de maig, quan es durà a terme la “Joan Miró Global Challenge”, un esdeveniment de caràcter global amb l’objectiu que, entre les 10:00 i les 20:00h (GMT +1), es creïn i s’ampliïn els continguts d’una selecció de 10 articles de temàtica mironiana.

La proposta, inspirada en la Catalan culture challenge, està oberta a viquipedistes d’arreu del món, que estan convidats a participar des de casa seva o a venir presencialment a la Fundació Joan Miró de Barcelona per fer una visita al magatzem-arxiu de la institució i editar plegats. S’ha previst posar a disposició dels participants una col·lecció de materials per poder elaborar còmodament els articles en qüestió, i tots els participants tindran —a més de l’etern agraïment de la Fundació— una petita recompensa.

Us animeu a formar part d’aquesta història d’amor GLAM? Voleu formar part d’aquesta acció per portar Joan Miró i la seva obra arreu del món?

One thought on “Joan Miró i la Viquipèdia s’enamoren

  1. Pingback: Joan Miró repta la Viquipèdia | Amical Wikimedia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *