Els drets d’autor a la Viquipèdia

Davant de la miopia inquietant i la gravetat de les acusacions que Xavier Bru de Sala va llançar des d’El Periódico de Catalunya a través del seu article “Pirateria digital”, publicat el 15 d’abril, la comunitat de membres d’Amical Wikimedia ens veiem obligats a manifestar que la Viquipèdia respecta escrupolosament els drets d’autor.

Bru de Sala insinuava que a la Viquipèdia es cometen il·legalitats i violacions dels drets d’autor per incorporar enllaços externs a les fonts emprades per redactar les entrades, i enllaços per donar més informació als lectors al peu dels articles. Ens sorprèn haver d’afirmar que posar enllaços a disposició dels lectors no és cap il·legalitat, com no ho són les referències bibliogràfiques que figuren a peu de pàgina de llibres i estudis. Aquests enllaços reporten moltes visites a les webs enllaçades, lluny de “perjudicar un tercer”, segons afirma Bru de Sala. Enllaçar és la naturalesa d’Internet i tothom hi surt guanyant. Citar les referències és, a més, un signe de respecte cap a l’autor de part de l’editor viquipedista, que declara les fonts en lloc de fer pensar al lector que és obra inèdita, i és un recurs que el mateix editor posa per al lector perquè verifiqui i ampliï la informació enciclopèdica acudint a les fonts primàries. De fet, si Bru de Sala s’hagués detingut a llegir alguna de les normes que regeixen la Viquipèdia, veuria que es prohibeix explícitament enllaçar a “contingut il·legal”.

El concepte de propietat intel·lectual i de productivitat que traspua l’article de Bru de Sala s’allunya del que expressa la Viquipèdia, que opta per la llicència de contingut lliure: els autors altruistes escrivim aquesta obra permetent reproduir-la i fer-ne obres derivades sense esperar-ne cap retribució. Contribuïm a la Viquipèdia per la voluntat de compartir i d’ajudar als altres, per promocionar la llengua i cultura catalanes, per difondre un camp del coneixement que ens agrada, i gaudim fent-ho. Sempre, però, respectant els drets d’autor.

La Viquipèdia, que ha esdevingut l’eina de democratització del coneixement a gran escala més important dels últims temps, passa pàgina als usos restrictius tradicionals de les normatives sobre els drets d’autor tot fent-ne un ús innovador a través del copyleft. La Viquipèdia no nega l’economia sobre els continguts, ans al contrari, permet fer ús comercial de tot el que s’hi publica, sempre i quan qui ho faci alliberi també les seves aportacions perquè altres les reutilitzin. És un sistema de producció cultural basat en la reciprocitat i la col·laboració.

L’articulista també afirma que “la xarxa no és altra cosa que un megasúper”. Demostra un desconeixement total d’Internet, limitant-la a una de les seves moltes funcions que té, i no entenent que la xarxa no és altra cosa que una extensió que permet que les persones puguem fer el que hem fet sempre: socialitzar, compartir, crear conjuntament, formar-nos, informar-nos, divertir-nos, i a més a més també comprar i vendre. Limitar Internet a un simple mercat és limitar el món a un simple mercat: Bru de Sala oblida que la Viquipèdia, com moltes iniciatives tant digitals com del món “físic”, es basa i sempre es basarà en la col·laboració ciutadana i altruista en benefici de tots i sense peatges.

Amical Wikimedia

19 d’abril de 2014

Tagged on:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *