La UOC és la primera universitat europea en incorporar un viquipedista resident

La UOC és la segona universitat del món, després de Berkeley, que acollirà un editor resident de la Viquipèdia · El viquipedista resident identificarà tots els recursos en obert de la UOC perquè es trobin, també, a la Viquipèdia

D’ara i fins a final del curs, el viquipedista o editor de la Viquipèdia Pep Adrian, enginyer industrial i membre d’Amical Wikimedia, farà una estada a la Universitat Oberta de Catalunya. D’aquesta manera, la UOC esdevé la primera universitat europea que incorpora la figura d’un viquipedista resident. Adrian farà de pont entre la universitat i la comunitat viquipedista i identificarà tots els recursos en obert de la UOC per facilitar a la comunitat la seva reutilització en articles enciclopèdics. D’aquesta manera, la Viquipèdia millorarà la seva qualitat amb recursos avalats per experts i professors universitaris i la UOC donarà més visibilitat als seus materials més enllà del seu context original, l’àmbit universitari.

Pep Adrian, com a viquipedista resident, és un editor de la Viquipèdia que accepta l’encàrrec d’una institució per fer de pont entre aquesta i la comunitat viquipedista. De 28 anys, és llicenciat en Enginyeria Industrial i màster d’Automàtica i Robòtica per la Universitat Politècnica de Catalunya i treballa com a consultor tecnològic. Edita a la Viquipèdia des del juliol de 2007 en diverses temàtiques i hi ha aportat unes 18.000 contribucions i 443 articles, deu dels quals considerats de qualitat per la comunitat. Fins fa poc aquesta figura del viquipedista era exclusiva en institucions culturals (biblioteques, arxius i museus), però ara s’ha estès al sector universitari. Algunes institucions que tenen o han tingut viquipedista resident són el Museu Britànic, la Biblioteca Britànica, el Palau de Versalles, el MNAC, el Museu Picasso o la Smithsonian Institution, entre molts d’altres.

Cooperació i enriquiment mutu

“L’èxit d’aquestes iniciatives i la recerca sobre la Viquipèdia que s’està fent dins de la nostra universitat ens fan donar un pas endavant i apostar per comunicar en obert i difondre el coneixement generat pels nostres investigadors i professorat amb la col·laboració de la gran família viquipedista. Tot i que treballem de maneres diferents, la cooperació i l’enriquiment mutu beneficiarà, sens dubte, a totes les persones que cerquen (cerquem) informació de qualitat a internet, i a més en català”, exposa Teresa Fèrriz, responsable de Nous Projectes de la UOC.

Més de 5.300 documents de la UOC ja són d’accés obert

La UOC ja ha adoptat des de ja fa temps polítiques per promoure els recursos educatius en obert. Així, 5.388 documents són d’accés obert, sota llicència Creative Common, i es troben al repositori institucional O2. D’aquests, 3.740 documents són materials docents, bàsicament recursos d’aprenentatge, treballs finals de carrera i guies d’aprenentatge, i 976 documents corresponen a materials de recerca, en la seva gran majoria articles científics. Tots ells, han estat descarregats 2.870.721 vegades.

Quin ús fan de la Viquipèdia els docents universitaris?

Eduard Aibar lidera un projecte de recerca anomenat Wiki for Higher Education sobre la percepció de la Viquipèdia que té el professorat universitari. L’estudi conclou que, tot i ser una eina ben considerada i àmpliament utilitzada per a fer consultes, encara hi ha molts professors reticents a utilitzar-la de forma activa com a eina docent i contribuir-hi aportant nou contingut. Aquesta postura s’explica, en part, per la necessitat de tenir referents dins la mateixa acadèmia que mostrin com es pot usar la Viquipèdia, quins són els seus avantatges com a eina docent i resoldre els dubtes tant tècnics com metodològics que això planteja.

Amical Wikimedia, Premi Nacional de Cultura 2014

Aquest abril, Amical Wikimedia ha estat distingida amb el Premi Nacional de Cultura 2014, que atorga el Consell Nacional de la Cultura i les Arts. El treball d’aquesta organització sense ànim de lucre se centra en la promoció de la Viquipèdia, la versió catalana de la Wikipedia, que compta amb 15 milions de visites al mes i s’ha convertit en el primer lloc en línia on la gent cerca coneixement

Segons Fèrriz, “tenim molt present, també, l’aportació de l’Amical Wikimedia a la llengua i la cultura catalanes i a la UOC volem col·laborar amb totes les institucions que es comprometin amb el nostre país i amb una internet educativa i catalana de qualitat”.

Notícies relacionades:

One thought on “La UOC és la primera universitat europea en incorporar un viquipedista resident

  1. Pingback: Baròmetre de l’ús del català a Internet – abril 2014 | WICCAC

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *