Maig és el mes de Wiki Loves Earth

El concurs Wiki Loves Earth pretén millorar continguts de la Viquipèdia sobre els elements del patrimoni natural, especialment les imatges • El Departament de Territori i Sostenibilitat inclourà part de les imatges a la web del Sistema d’Espais Protegits de Catalunya

Amical Wikimedia i la Generalitat de Catalunya posen en marxa un nou projecte per millorar continguts sobre el patrimoni natural de la Viquipèdia. Es tracta del concurs fotogràfic Wiki Loves Earth (WLE), sobre el patrimoni natural de tot l’àmbit català, que es durà a terme durant tot el mes de maig de 2014. La natura és de tots i la Viquipèdia també estima la natura, però necessita de la col·laboració de tothom per ajudar a difondre el seu coneixement. Us proposem un concurs per descobrir el patrimoni natural i poder compartir les fotografies, que serviran per il·lustrar la Viquipèdia i qualsevol altre projecte de coneixement lliure.

El concurs fotogràfic WLE es va iniciar l’any 2013 com una prova pilot a Ucraïna i aquest any s’ha obert a nivell mundial. Està organitzat de forma federativa amb un nivell local i un d’internacional. Hi ha diferents categories de participació i premis, i un jurat escollirà els guanyadors del concurs local i també els seleccionats per participar en el concurs internacional. El jurat català estarà format per fotògrafs, professionals de medi ambient i usuaris experimentats de Wikimedia.

Col·laboració amb la Secretaria de Medi Ambient

El projecte a Catalunya compta amb l’impuls de la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, que se suma a altres iniciatives que s’estan duent a terme a i dins l’administració. En aquest sentit, la Generalitat i l’organització Amical Wikimedia van signar el juliol passat un conveni per afavorir la col·laboració mútua i impulsar accions que afavoreixin l’aprofitament i difusió de la informació. El Departament de Cultura també col·labora amb l’organització a  través del concurs fotogràfic internacional Wiki Loves Monuments, sobre els monuments del patrimoni cultural.

Els premis, patrocinats per la Secretaria de Medi Ambient i la Xarxa de Custòdia del Territori, seran:

  • Premi absolut a la millor fotografia: Una experiència ecoturística Viulaterra i un lot de premis de productes de Custòdia del Territori.

  • Premis per àmbits territorials: Alt Pirineu i Aran, Camp de Tarragona, Comarques centrals, Comarques gironines, Metropolità, Ponent i Terres de l’Ebre. Primers premis territorials, amb una experiència ecoturística Viulaterra, i segons i tercers premis territorials, amb un lot de productes de Custòdia del Territori.

Les Comarques Gironines tindran un premi addicional del Patronat de Turisme Costa Brava Girona que ofereix una estada per a 4 persones en un alberg en règim de dormir i esmorzar més una activitat, a escollir entre l’Alberg Ruta del Ferro, amb lloguer de bicicletes per la Via Verda; l’Alberg a la Vall d’en Bas, amb una visita guiada de senderisme; l’Alberg de Banyoles, amb una volta a l’Estany amb la barca La Tirona; i l’Alberg Costa Brava de Llançà, amb una activitat de caiac SK Kayak.

Al web del concurs es mostra tota la informació i les instruccions per penjar-hi les imatges.

Especial interès en els espais naturals protegits

Els diferents elements naturals que s’inclouen en la temàtica són Espais naturals protegits, Espais d’interès geològic i jaciments paleontològics, Zones humides, Cims emblemàtics, Arbres monumentals i arbres destacats, i Platges. Es poden veure tots a través d’aquest visor.

En aquesta primera edició, la Generalitat té especial interès en les imatges sobre espais naturals, algunes de les quals s’inclouran a la nova web del Sistema d’Espais Protegits de Catalunya, amb l’objectiu d’ajudar a difondre-la i posar el coneixement i la informació a disposició pública, en el sentit d’experiències similars de ciència ciutadana.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *