Joaquim Folch i Torres entra a la Viquipèdia

Dissabte 17 de maig tindrà lloc una Viquimarató per introduir Joaquim Folch i Torres a la Viquipèdia. L’esdeveniment tindrà lloc a l’Arxiu-Museu de la Fundació Folch i Torres, al castell de Plegamans, a partir de les 16h.

Joaquim Folch i Torres ja tenia una entrada a l’enciclopèdia lliure, però l’objectiu d’aquesta trobada és precisar, millorar i ampliar l’article gràcies als materials d’estudi que s’alliberaran. Gran part de la informació serà aportada per les comissàries del cinquantenari de la mort de Joaquim Folch i Torres, que s’ha celebrat aquest any amb el suport de la Generalitat de Catalunya.

Mercè Vidal és doctora en Història de l’Art i biògrafa de Joaquim Folch i Torres, i Marta Montany és museòloga. Les dues comissàries han estat al darrera de la realització del documental “Joaquim Folch i Torres: la lluita pel patrimoni artístic”, dirigit per Albert Bonet, que properament serà emès a Televisió de Catalunya i que també es podrà veure durant la Viquimarató.

Divulgació

Les comissàries del cinquantenari, juntament amb la Fundació Folch i Torres, han acordat alliberar els continguts que fan referència al personatge per tal que Amical Wikimedia pugui dur a terme la tasca de redactar articles enciclopèdics de qualitat i rigor. Durant la Viquimarató, els viquipedistes tindran a la seva disposició tot el material de què disposa la Fundació, i podran consultar la biògrafa de Folch. Tot plegat, amb l’objectiu de divulgar la figura d’un personatge no gaire conegut.

El personatge

Joaquim Folch i Torres va ser historiador, crític d’art i museòleg. Un pioner que va salvaguardar el patrimoni artístic de Catalunya, va fer-ne divulgació i va acostar la institució del museu a la societat civil. “Sense ell, probablement a dia d’avui no tindríem el Museu Nacional d’Art de Catalunya ni moltes de les col·leccions que el configuren”, afirma la Fundació Folch i Torres. Durant la dictadura franquista va haver de pagar el seu compromís amb Catalunya. Els judicis militars als quals se’l va sotmetre el van esborrar del mapa, i no seria fins la transició que els museus que va contribuir a crear tornarien a prendre forma. L’any 2013, quan se celebren 50 anys de la seva mort, s’estan impulsant actes per tal que es reconegui el valuós llegat i la figura de Joaquim Folch i Torres.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *