Exposició wikiArS a la Biblioteca de Rubí

A partir del proper dilluns 26 de maig i fins el dissabte 14 de juny de 2014 es pot veure l’exposició “wikiArS: contribució de les escoles d’art i disseny a Viquipèdia” a la Biblioteca Mestre Martí Tauler de Rubí. El mateix dia 26 de maig a les 11h del matí s’ha inaugurat l’exposició i els estudiants de l’escola d’art i disseny edRa han explicat el seu procés de treball creant imatges per a Viquipèdia.

L’exposició mostra les imatges creades per estudiants de les Escoles d’Art i Disseny catalanes que participen a la iniciativa wikiArS. També explica en què consisteix aquesta iniciativa que involucra les escoles en els objectius de coneixement lliure, a més d’explicar què és Wikimedia Commons, el fons de fitxers multimèdia lliures on es publiquen les imatges perquè puguin ser utilitzades qualsevol de les 280 versions idiomàtiques de Viquipèdia  i disponible per qui les vulgui utilitzar respectant les seves llicències lliures.En la seva versió actual l’exposició mostra el treball que van fer estudiants de l’ESDA Llotja (Barcelona), l’EA Serra i Abella (L’Hospitalet) i edRa (Rubí) durant els cursos 2011-12 i 2013-14. Hi ha imatges de divulgació científica en l’àmbit de les ciències de la terra i de la zoologia; així com imatges de reconstrucció històrica, que han comptat amb assessorament d’experts en aquestes disciplines. També hi ha retrats de personalitats del segle XX (de la cultura i la política) que il·lustren les seves biografies. La major part de les imatges s’incorporen a la Viquipèdia (en diverses llengües) però n’hi ha també que s’han fet per a Viquillibres (en la seva secció Viquijúnior per a infants) i per al directori d’espècies vives i extingides Wikispecies.L’escola edRa de Rubí és una escola pública de titularitat municipal que ofereix cicles formatius en l’àmbit de l’art i el disseny. Va començar a participar en la iniciativa wikiArS al curs 2012-13 en col·laboració amb Amical Wikimedia, amb estudiants que fan el seu Projecte de Fi d’Estudis treballant en un encàrrec que cobreix una mancança que té Viquipèdia. Els estudiants produeixen gràfics que ajuden a fer més comprensible el contingut i contribueixen, així, a l’objectiu de posar el coneixement humà a l’abast de tothom alhora que fan un treball professional, assessorats i per una publicació que té una gran audiència.

L’exposició és itinerant i anteriorment ja ha estat a la Biblioteca Can Casacuberta de Badalona i a l’Espai Blanc de l’escola Llotja. En col·laboració amb el Servei de Biblioteques de la Generalitat l’exposició es va movent per diferents poblacions de Catalunya com a part del projecte Bibliowiki en que les biblioteques, com a institucions de coneixement, promocionen l’ús de la Viquipèdia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *