Primeres impressions de Wikimania

Salutacions de part de tot l’equip catalanoparlant present a Wikimania, una comunitat amb molta presència a aquesta edició.

Conferència d’obertura

Després d’una hackathon durant els dies 6 i 7 d’agost, la conferència en si s’ha iniciat amb la conferència d’obertura aquest dijous al vespre al Barbican Centre de Londres. El primer a parlar ha estat Edward Saperia, el cervell de Wikimania Londres, que ha donat la benvinguda als assistents i ha presentat alguns números d’aquesta edició. L’ha seguit el president de Wikimedia UK, Jon Davies, i el fundador de la Viquipèdia, Jimmy Wales. Moltes mirades estaven posades en la, des de fa uns pocs mesos, nova directora executiva de la Fundació Wikimedia, Lila Tretikov. Durant la conferència es va anunciar l’oposició oficial de la Fundació Wikimedia a l’anomenat “dret a l’oblit“, que posa en perill el dret a la informació i la llibertat d’expressió. Per últim, ha parlat en Salil Shetty, secretari general d’Amnistia Internacional, que ha exposat els punts en comú entre els dos moviments i què fan a Amnistia Internacional

El dret al coneixement és universal. Estem construint el contingut més democràtic accessible arreu del món — Lila Tretikov
La Viquipèdia té més poder i més usuaris/visitants que els anomenats mitjans “mainstream” — Jimmy Wales
Si parlem amb saviesa i si parlem amb gran abast, podem tenir una gran influència en la política — Jimmy Wales
Jimmy Wales a la conferència d'obertura de Wikimania (Sebastiaan ter Burg, CC-BY)

Jimmy Wales a la conferència d’obertura de Wikimania (Sebastiaan ter Burg, CC-BY)

Primer dia de Wikimania

El divendres 8 d’agost ha sigut el primer dia de congrés, amb més de 200 conferències. Els diferents viquipedistes catalans ens hem dividits estratègicament per tal d’assegurar-nos que arribem a tot, que estem en tot i que ens vegin en tot. Arnau Duran, per la seva banda, també ha participat en una reunió de presidents dels capítols d’arreu del món amb la nova directora executiva.
Hi ha hagut desenes de panels on hem assistit, sobre institucions culturals, Wikimetrics, ciència oberta, Viquitexts, Wikidata, Wikimedia Commons, drets d’autor, educació. Cal destacar la presentació de l’aplicació Machine Aided Translation, una eina de traducció de la Fundació Wikimedia, que està en versió beta i que inicialment només fa traduccions del castellà al català. És una eina que utilitza en fase beta el nostre traductor de tota la vida, Apertium, i permet tenir tres pestanyes verticals: l’article original, l’article traduït i eines com ara diccionari, enllaços i plantilles. L’eina tradueix paràgraf per paràgraf. Ja hi ha més de 50 articles fets a la Viquipèdia en català mitjançant aquesta eina! Hi haurà un translation center on la gent podrà revisar traduccions o mirar quines traduccions estan demanades. L’equip de desenvolupadors ha destacat la bona imatge de la Viquipèdia en català com a comunitat treballadora i implicada en recerca, oberta a provar noves eines i amb un gruix important de gen

Una nova eina que també s’està implementant molt a la Viquipèdia en català és el LanguageTool, on a la seva presentació s’ha vist com en català ja s’han fet pràcticament 600.000 edicions i la versió en català és la segona amb menys faltes.

(Adrian Grycuk, CC-BY-SA 3.0)

Catalan meetup

El primer dia de Congrés ha acabat amb una trobada de la delegació de catalanoparlants al congrés i dels catalanòfils del Regne Unit al mateix Barbican Centre on s’organitzava la Wikimania. L’acte ha permès socialitzar i posar en comú la comunitat viquipedista per debatre sobre els reptes de la Viquipèdia, i, alhora, animar a contribuir a la Viquipèdia als nous participants que encara no han editat. Un dels objectius d’Amical Wikimedia és aconseguir tot el coneixement sobre la cultura catalana estigui disponible per tothom en qualsevol llengua, i us necessitem.
Catalan meetup a Londres

Catalan meetup a Londres

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *