“El coneixement lliure hauria de ser per a tothom”: petició pel lliure accés a la Viquipèdia als mòbils

Per Victor Grigas, al blog de la Fundació Wikimedia

La Fundació Wikimedia ha llançat una petició pel lliure accés a la Viquipèdia a través dels telèfons mòbils, acompanyada pel curt documental, Knowledge for Everyone.

El novembre de 2012 un grup d’estudiants de secundària del suburbi de Joe Slovo Park (Sud-àfrica) va escriure i publicar una carta oberta a Facebook sol·licitant que les companyies de telefonia mòbil sud-africanes concedissin lliure accés a la Viquipèdia en els mòbils perquè poguessin utilitzar els articles de la Viquipèdia pels seus treballs escolars i contribuir a la seva educació. La classe havia sentit notícies sobre Wikipedia Zero, el programa de la Fundació Wikimedia que treballa amb companyies de telefonia mòbil en països en vies de desenvolupament perquè renunciïn als càrrecs de dades que normalment vénen quan s’accedeix a la Viquipèdia a través dels mòbils. Vam sentir la primera notícia sobre els esforços de la classe el febrer de 2013; poc després hi vaig anar amb el cineasta Charlene Music a Ciutat del Cap per escoltar la història dels estudiants en persona i gravar la seva petició.

L’octubre de 2013 publicàvem un vídeo dels estudiants que llegeixen la carta oberta que la que havien escrit. Llavors, el 14 de febrer de 2014, una de les companyies de telefonia mòbil esmentats en la carta, MTN South Africa, van respondre amb el seu propi vídeo anunciant que decidien concedir lliure accés a la Viquipèdia a Sud-àfrica als usuaris d’RLT mitjançant el navegador Opera Mini. Quin regal de Sant Valentí! Tothom es va emocionar per la seva decisió.

Molta gent parla de les conseqüències de la fractura digital mundial, o la bretxa entre la qualitat i la disponibilitat d’accés digital entre els països de l’hemisferi nord i del sud. (Vint Cerf va abordar recentment el tema a The Colbert Report) No obstant això, hi ha alguns exemples d’històries que humanitzen aquest buit. Sovint és difícil demostrar l’impacte directe dels coneixements sobre un individu o una comunitat, i grans números i estadístiques ens poden fer perdre la veritat personal de la història. Knowledge for Everyone és una oportunitat perquè el món vegi el que pot significar el lliure accés a la Viquipèdia, a través de l’experiència dels estudiants de l’Escola Secundària Sinenjongo.

La petició que publiquem, juntament amb el documental, és un mètode perquè vostè pugui fer alguna cosa per ajudar a fer que el coneixement lliure en el món estigui a l’abast de tothom. Quan signis aquesta petició pots dir-nos el que podria significar l’accés lliure a la Viquipèdia per a tu o la teva comunitat. D’aquesta manera, quan la Fundació Wikimedia parli amb els operadors mòbils d’arreu del món, podrem compartir el teu missatge. Seran capaços d’escoltar, en les teves paraules, per què l’accés al coneixement lliure és una eina poderosa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *