La revista Auriga premia la implicació de la universitat a la Viquipèdia

Les sàtires d'Horaci són alguns dels articles creats gràcies a Viquiclàssics

Les sàtires d’Horaci són alguns dels articles creats gràcies a Viquiclàssics

La revista Auriga, l’única publicació en català dedicada a la divulgació del món clàssic i del llegat grecoromà, ha atorgat ex aequo el premi Didascàlia a experiències docents al projecte Viquiclàssics, que pretén millorar el contingut de la cultura clàssica a la Viquipèdia de la mà d’estudiants del grau d’estudis clàssics de la Universitat Autònoma de Barcelona. També ha rebut el guardó el projecte educatiu Centcelles, el nostre objectiu del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona i l’Ajuntament de Constantí.

Viquiclàssics es va iniciar el passat curs 2013/2014 i s’emmarca en l’objectiu d’Amical Wikimedia d’incorporar la Viquipèdia en la pràctica docent. Hi han participat estudiants de 2n i 3r curs del grau d’estudis clàssics i com a resultat han millorat o creat una trentena d’articles d’autors i d’obres grecoromanes. Aquesta pràctica que avalua els estudiants ha començat per la literatura clàssica i s’expandirà el següent curs per a altres departaments i universitats després de veure’n els bons resultats.

Articles de gran qualitat

Segons Àlex Hinojo i Mariona Aragay, membres d’Amical Wikimedia, “els articles aportats pels estudiants de la UAB a Viquiclàssics són d’una gran qualitat”. Per al professor de Filologia Llatina de la UAB, Sebastià Giralt, que coordina el projecte, ha estat una gran experiència perquè “incrementa la motivació per part dels estudiants i els suposa un al·licient afegit el fet de veure publicat el seu treball en un mitjà massiu com la Viquipèdia”, que té 45 milions de visites mensuals.

La directora de la revista Auriga, Montserrat Tudela, ha declarat en fer públics els premis que “el conjunt de totes les candidatures als Premis Auriga i, sobretot, els cinc guardons d’enguany mostren la vitalitat del món clàssic als nostres dies i com l’herència clàssica s’adapta a tots els formats i expressions actuals”.

Viquiprojectes docents

Amical Wikimedia, organització que difon la Viquipèdia i els seus projectes germans arreu dels territoris de parla catalana, duu a terme des de fa quatre anys projectes per enriquir l’enciclopèdia amb diverses universitats i centres educatius: l’Esmuc, el Màster en Arxivística i Gestió de Documents (ESAGED-UAB), el Grup de Recerca en Història de l’Art i Disseny Contemporani de la UB i diverses assignatures de la UDL, UOC, Blanquerna, UB, UPF, UPC i UdG, a més de projectes que combinen diferents cursos com la iniciativa WikiArS amb diferents escoles d’art i disseny, Viquiclàssics per millorar articles sobre els clàssicsViquimodernisme (GRACMON-UB),Viquifabricació amb la UdG i UPC i 14 escoles d’art i disseny de Catalunya per millorar la presència del disseny a la Viquipèdia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *