“La Viquipèdia és una eina excel·lent per a disseminar el coneixement generat a la universitat”

Pep Adrian – Viquipedista resident de la Universitat Oberta de Catalunya

El passat 4 d’octubre, la Viquimarató d’Estudis Catalans tancava la primera fase d’un projecte de col·laboració pioner entre Amical Wikimedia i la Universitat Oberta de Catalunya.

Les converses començaren a principis de març, i de seguida es va assolir un acord entre les dues institucions per a desenvolupar aquest original projecte que inclouria el primer viquipedista resident en una universitat europea, el segon a nivell mundial després d’una experiència similar a Berkeley, Califòrnia.

La UOC és una institució pionera en l’educació a distància des dels seus inicis a mitjans dels anys 90 i sempre ha tingut una forta inclinació respecte la innovació educativa, així que la incorporació d’un viquipedista resident va ser vista per les dues institucions com una gran oportunitat d’iniciar una profitosa col·laboració amb clars avantatges per les dues parts.

La UOC i Amical Wikimedia han estat desenvolupant diferents projectes wiki en els darrers anys, particularment petits projectes de docència en els que s’insta els alumnes a crear articles a la Viquipèdia com a part dels seus deures o projectes, que posteriorment el professor pot avaluar. La UOC també desenvolupa el projecte Viquilletra un portal col·laboratiu en el que els estudiants de diferents instituts comparteixen projectes i idees al voltant de peces i autors literaris.

Amical Wikimedia, l’associació sense ànim de lucre que promou projectes de difusió de la Viquipèdia en català, està orgullosa de col·laborar d’aquesta manera amb les universitats de la Xarxa Vives i creu fermament que el futur del desenvolupament de la Viquipèdia passa per l’educació superior, un camp en el que estem dedicant els nostres majors esforços.

Amical Wikimedia ha presentat recentment una memòria sobre el treball del viquipedista resident. El treball s’ha focalitzat en organitzar i donar a conèixer el material educatiu o de recerca que la UOC produeix de forma regular sota llicència Creative Commons, de manera que pugui ser utilitzada pels viquipedistes per a completar articles o crear-ne de nous. També s’ha remarcat que la Viquipèdia pot ser utilitzada per a promocionar aquests continguts, sempre que es tingui en compte el conflicte d’interessos inherent al projecte. Els diferents actors de la universitat (professors, estudiants, bibliotecaris o personal administratiu) han après els principis de la Viquipèdia i com aquests poden incorporar-se a la seva activitat professional a la universitat.

Segons Teresa Férriz, directora del projecte per part de la UOC, “La Viquipèdia és una eina excel·lent per a disseminar el coneixement generat a la universitat, no només pels professors i investigadors, sinó també pels estudiants de grau i postgrau. Estem explorant diferents possibilitats i el viquipedista resident ens ajuda a respondre els primers dubtes.”

La col·laboració mirarà d’estendre’s durant el pròxim curs acadèmic, incloent alliberament i organització de nous materials, seminaris amb professors, nous projectes educatius, tallers amb estudiants i la creació de nous materials o informes amb aquesta experiència innovadora.

Des d’Amical estem satisfets de comprovar que la percepció de la Viquipèdia entre els nostres aliats universitaris ha canviat radicalment des d’aquells dies en els quals alguns professors avisaven als estudiants de la “poca fiabilitat” d’un projecte en el qual “qualsevol pot editar”. La involucració d’associacions com Amical Wikimedia pot ajudar a consolidar aquest canvi i seguir caminant cam a un futur on la universitat i la Viquipèdia siguin aliats encara més pròxims.

Quatre investigadors de la UOC han estat involucrats en els darrers 3 anys en un projecte anomenat wiki4he (Wiki for Higher Education) en el qual analitzen l’ús de continguts oberts a internet, particularment Viquipèdia, per a l’ensenyament universitari i exploren i proposen noves maneres d’utilitzar aquests recursos en projectes docents. També busquen entendre les actituds i pràctiques dels diferents professors davant la Viquipèdia.

Segons Eduard Aibar, professor de la UOC i líder de wiki4he: “Viquipèdia és un canal molt important per a la comunicació pública de la ciència i, per tant, ha esdevingut crucial per als científics i investigadors de totes les disciplines, involucrar-se en la millora dels seus continguts.”[1]

Segons Josep-Anton Fernàndez, professor associat de literatura catalana i director acadèmic del Màster d’Estudis Catalans de la UOC, que va coorganitzar la Viquimarató d’Estudis Catalans: “Col·laborar amb Amical Wikimedia i la Viquipèdia no només ens permet enfortir la nostra comunitat acadèmica a través d’iniciatives com la Viquimarató d’Estudis Catalans, sinó que també ens ajuda a complir el nostre rol en la producció del coneixement sobre la cultura catalana i la seva disseminació a nivell mundial, reforçant el caràcter interdisciplinari dels nostres programes.”

La Viquimarató d’Estudis Catalans va tenir un èxit molt significatiu, amb 18 editors[2], incloent docents a més d’estudiants i experts qualificats, que van contribuir amb més de 160 edicions al desenvolupament de 25 articles, alguns d’ells els millors en qualsevol dels idiomes en el que Viquipèdia es troba disponible. Esperem poder utilitzar aquesta experiència per organitzar un esdeveniment més ambiciós de cara a l’any vinent, augmentant el nombre de participants i seus.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *