Viquitrobada de Ciència: bona ciència oberta

 

Per Miquel Duran, catedràtic de química física a la Universitat de Girona, publicat originalment al blog de C4D UdG

Image

Foto d’un moment de la Viquitrobada, amb els viquipedistes Castor i Laura.Girona

Ahir va tenir lloc de 5 a 2/4 de 8 de la tarda, a la Facultat de Ciències de la UdG la Viquitrobada de Ciència, també anomenada Viquimarató de Ciència, que vam promoure conjuntament amb Amical Wikimedia en el marc de la Setmana de la Ciència i del Viquiprojecte Setmana de la Ciència 2014.

A llarg de les més de dues hores que va durar la sessió vam poder aprendre diverses coses en relació a aquesta enciclopèdia en línia del coneixement lliure, de la seva filosofia, de les petites coses i d’allò que cal saber per editar de forma eficient nous articles o millorar-ne de nous. Per això vam tenir la sort de comptar amb la viquipedista Laura.Girona (twitter: @lmanzanaerosais) i el viquipedista Castor (en Marc). Els participants que no tenien encara usuari a la Wikipedia se’n van crear un, i vam contribuir a editar entrades del Viquiprojecte esmentat, o bé a afegir-n’hi de nous. Per exemple, una entrada sobre aquesta mateixa Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital.

Més enllà dels tecnicismes i pràctiques per editar la wikipedia, que per al nostre entorn no ens són especialment complicats, la trobada ens va ser útil per a dues coses: primer, per entendre millor què és rellevant per a la Wikipedia i per tant què s’hi pot escriure; segon, vam entendre que tot ha de ser citat adientment. Com que estem habituats a citar les fonts a les nostres publicacions científiques, no ens és difícil tampoc, però segurament que no n’erem conscients, de la importància de la citació.Una segona cosa que ens va portar la trobada i l’excel.lent intervenció de la Laura i en Marc va ser la conscienciació de la importància de la Wikipedia com a font de coneixement lliure i com a a estructura virtual que contribueix a millorar l’extensió i la qualitat de la llengua catalana.

Image

La Viquipedista Laura.Girona conversant amb @pquimic mentre @estfar editava la Viquipèdia en el marc del Viquiprojecte Setmana de la Ciència 2014

De la trobada en vam sortir amb ganes d’editar més, amb ganes de prioritzar per a l’edició viquipedista el nostre poc temps lliure.També vam adonar-nos que és més fàcil editar articles d’un camp de coneixement diferent al propi: per un cantó, el llenguatge que es fa servir en un article de química (en el nostre cas, per exemple), potser no és gaire intel.ligible per una persona normal. I per un altre, segurament quedarem més satisfets ràpidament de la qualitat d’un article d’un àmbit diferent al nostre; d’un article de química probablement mai en trobarem la perfecció. Gràcies als viquipedistes que van venir per fer-nos-ho veure!

Vam debatre sobre la conveniència de traduir, en el cas de les ciències “dures” (física i química, per exemple) entrades com 2-etoxietanol. Millor dit, vam discutir sobre si les nostres limitades energies les havíem de destinar a això, a traduir altres conceptes d’abast més ampli, o fins i tot a crear entrades en català que no existíssin en cap llengua, és a dir, a ampliar directament el coneixement lliure. Es va dir, per exemple, que traduir un terme com 2-etoxietanol no aportava res en fer-ho de l’anglès al català, ja que no hi ha perspectiva geogràfica rellevant en aquest terme.

Image

La viquipeditsa @lamzanerosais amb la Directora de la C4D @silviasimonr

La referència a enciclopèdies en paper ja existents, a llibres de text, a textos i materials investigadors, va ser també analitzada. Ens va quedar clar que no es pot copiar directament, sinó que cal fer una reescritura que, citant la font, faci que es tracta d’obra nova i no pas d’un plagi.

La C4D impulsa el projecte GISOLR (Girona Science Open Learning and Research). Col.laborar amb la Wikipedia (sigui en català, en anglès o sigui en la llengua que sigui) n’és un element clau.

Image

 

En @estfar i en @pepduran totalment concentrats, i un llibre de Química General esperant al cim de la taula.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *