Wiki Takes Lloret de Mar: Una experiència molt positiva

Wikitakeslloretdemar01 Quan, l’any 2012, vaig conèixer el Viquiprojecte:Biblioteques vaig veure clar que la Biblioteca de Lloret de Mar hi havia de participar. La iniciativa conjunta d’Amical Wikimedia i el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya era una simbiosi cultural tan natural, com la del peix pallasso i les anemones marines. El Manifest de la Unesco de la Biblioteca Pública (1994) estableix que la biblioteca pública és un centre local d’informació que facilita tot tipus de coneixement i informació als seus usuaris. Una bona manera de complir aquesta finalitat bàsica és col·laborar amb projectes que tenen per objectiu posar tot el coneixement humà a disposició de la comunitat. Per això, la simbiosi d’Amical Wikimedia i les Biblioteques, sens dubte, ha de ser positiva per a tothom.

Des de l’inici del projecte, la Biblioteca de Lloret de Mar s’hi ha implicat posant, en format digital, a la Viquipèdia una part del coneixement que tenim, en paper, a la Col·lecció Local. Enguany, però, hem fet un pas més i hem decidit organitzar la Wiki Takes Lloret de Mar. L’objectiu de la gimcana fotogràfica era doble: Per una banda, aconseguir incrementar el nombre d’imatges, amb llicència lliure, del municipi a Wikimedia Commons (perquè ens vam adonar que moltes vegades ens faltaven imatges per a il·lustrar els articles que anàvem elaborant) i, per l’altra, donar a conèixer el projecte als lloretencs.

Wiki Takes Lloret de Mar, es va celebrar el dissabte 22 de novembre. La jornada va començar a les 10.00 a la Biblioteca. Vam explicar als participants que l’objectiu era obtenir fotografies dels monuments i espais naturals inclosos a les llistes:

Per fer-ho els vam proposar 4 rutes:

  • Espais Naturals (platges i cales)

  • Monuments/Centre (per fer a peu i guiada)

  • Monuments/Perifèria (per fer en cotxe)

  • Cementiri (hipogeus i panteons)Wikitakeslloretdemar02

Ens vam dividir en grups i vam sortir a fer les fotografies. A les 13.00 ens vam tornar a reunir a l’Aula Multimèdia de la Biblioteca per carregar les imatges a Wikimedia Commons. Tot i que la càrrega d’imatges va ser una mica lenta, vam carregar 174 imatges. La jornada va acabar amb un vermut i el repartiment de premis per a tots els participants.

L’experiència ha estat tot un èxit i les claus d’aquest bon resultat han estat molt variades:

  • La implicació de la direcció i l’equip de la Biblioteca, tant en l’organització de l’activitat com en les tasques de difusió mitjançant el web, el blog, facebook, twitter i instagram.

  • El suport constant de la gent d’Amical Wikimedia, que ens ha ajudat a superar una mica els nostres dubtes. Tot i que, he de confessar, que hi va haver algun moment en què m’hauria agradat comptar amb la seva participació presencial. Vaig intentar suplir els seus coneixements amb la meva bona voluntat!

  • La col·laboració de Patrimoni Cultural de l’Ajuntament, que ens va obrir els monuments.

  • La participació d’un expert en arquitectura i història local que va fer una ruta guiada pels monuments del centre.

  • I, per suposat, l’ajut de tots els participants que van dedicar un matí de dissabte a fer fotografies del seu municipi per a compartir-les desinteressadament amb la comunitat viquipedista. I, a sobre, en ho vam van passar tots molt bé, que també és el que es pretenia! Va ser un matí molt agradable i productiu!

 

Post escrit de Cristina Piqué i Canals, Bibliotecària de Lloret de Mar

One thought on “Wiki Takes Lloret de Mar: Una experiència molt positiva

  1. Pingback: I tu com ho fas… Viquiprojecte: Biblioteques | Què fem a les biblios?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *