El TERMCAT publica el “Vocabulari il·lustrat d’instruments musicals”

  El TERMCAT publica en línia el Vocabulari il·lustrat d’instruments musicals, que recull 262 termes corresponents a instruments musicals, cadascun dels quals acompanyat de la seva il·lustració. És el primer material de la col·lecció Diccionaris en Línia del TERMCAT que inclou il·lustracions en pràcticament totes les fitxes. Ha estat elaborat amb la col·laboració d’Amical Wikimedia i el Museu de la Música de Barcelona.

A banda de la il·lustració, els termes es presenten classificats temàticament en les cinc grans categories en què, segons l’etnomusicologia i el sistema Hornbostel-Sachs, es divideixen els instruments musicals: idiòfons, membranòfons, cordòfons, aeròfons i electròfons. També s’han marcat específicament els instruments tradicionals catalans, i s’ha reservat una etiqueta general per als termes que no es refereixen a instruments concrets, sinó a categories. La consulta temàtica permet accedir a aquestes agrupacions de termes.

Cada entrada presenta la denominació en català, la imatge que la identifica i els equivalents en castellà, anglès i francès. En alguns casos, també s’inclou l’alemany i l’italià.

La selecció dels termes prové de diferents reculls terminològics previs del TERMCAT, i representa la fase inicial d’un projecte més ampli en curs d’elaboració sobre els instruments musicals.

L’obra forma part del projecte Viccionari, impulsat per l’associació Amical Wikimedia, gràcies a la col·laboració de la qual el dia 21 de juny de 2015 (Dia de la Música) voluntaris d’arreu van documentar gràficament peces instrumentals procedents del Museu de la Música de Barcelona, la base de dades de Wikimedia Commons i la base de dades d’imatges de música tradicional catalana de l’ESMUC.

La col·lecció Diccionaris en Línia també inclou una altra obra recent relacionada amb l’àmbit musical, la Terminologia dels estils musicals, a banda de més de noranta repertoris terminològics especialitzats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *