Una carambola i de les bones. Com vaig arribar a publicar l’article 500.000

Per Ester Bonet (Usuària Tiputini)

Ester Bonet i Wiki_5_630x315Una carambola i de les bones, doncs la veritat és que sí, perquè tot va ser fruit de la casualitat. Tot va començar quan el dijous al vespre vaig sentir per la ràdio que parlaven d’una obra de teatre sobre la pintora noruega Oda Krohg i com que em va semblar una dona amb una vida fascinant i amb moltes contradiccions vaig voler saber-ne més, i com no, ho vaig anar a consultar la Viquipèdia.

I oh, a la Viquipèdia en català no hi era! Així que em va tocar llegir-ho a la versió en castellà, i com que em va semblar que era un personatge rellevant i que a més s’estava fent una obra d’ella a Barcelona, valia la pena que tingués una entrada a la Viquipèdia en català, així que ja no m’ho vaig pensar més, vaig agafar l’eina de traducció i endavant. La traducció va ser ràpida, però em calien repassar les referències i ja s’havia fet tard. Així que vaig plegar.

L’endemà em vaig aixecar d’hora, pateixo un maleït insomni que no em deixa viure, i em vaig posar a polir la traducció sense presses, mirant la versió anglesa, la francesa, fins i tot la noruega, encara que no en tinc ni idea de noruec… anava navegant de pàgina en pàgina, quan de sobte m’arriba un tuit que diu: 5 articles i hi arribem!!! #repte500mil Vinga! 

Mare meva, només en faltaven cinc! I jo amb un article acabat a les mans! Me’n vaig a la pàgina del Repte per veure com anava el comptador, i ara només en faltaven 3, 2…  Ràpid he de decidir-me! Clico damunt de ‘publica la traducció’, tot pensant t’imagines que fos el meu, l’article  500.000, seria genial perquè seria una editora, que n’hi ha poques i parlant d’una dona que també n’hi ha poques. Realment hauria fet carambola! I així va ser.

Bé ara ja em toca explicar com vaig arribar ser editora de la Viquipèdia. De fet encara sóc força novella perquè em vaig ‘viciar’ participant a la Viquimarató del Tricentenari, l’octubre del 2014. L’experiència em va agradar, de fet sóc lingüista i he fet un llarg camí treballant per enciclopèdies i diccionaris i per tant tot el que fa referència a com ha de ser un article enciclopèdic, els llibres d’estil, la bibliografia, etc. tot em sona molt familiar, és el món en què treballo des de fa anys, i per aquest motiu sé de primera mà que quan envies a impremta un volum, aquest ja és obsolet abans de sortir a la llum, i que necessàriament les enciclopèdies en paper tenen els dies comptats. Per tant, aquesta possibilitat de treballar amb una eina oberta i col·laborativa que et permet modificar contínuament és el que més em va atraure, com també em va atraure el fet de poder posicionar la llengua catalana al món d’una manera tant senzilla.

I ja aprofitant que tinc la paraula i que l’article 500.000 ha estat dedicat a una dona i fet per una dona, m’agradaria que aquest fos un punt d’inflexió, una clau de volta per iniciar una etapa en què es treballés per aconseguir una Viquipèdia diversa i igualitària en què les dones no hi siguin en minoria tant pel que fa el contingut com en el nombre d’editores, perquè  diferents perfils d’individus tenen diferents interessos i estan més a prop d’aconseguir aquest ideal de compartir tot el coneixement humà.

2 thoughts on “Una carambola i de les bones. Com vaig arribar a publicar l’article 500.000

  1. Pingback: La Viquipèdia a les jornades Procomuns de Barcelona | Amical Wikimedia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *